Литва вирішила розірвати з Росією угоду про торговельне мореплавство

Джерело: Kauno diena

Литва планує розірвати угоду з Росією про торговельне мореплавство, укладену в 1993 році. Кабінет міністрів Литви підтримав пропозицію міністерства транспорту та комунікацій щодо припинення цієї угоди.

Тепер президенту Литви буде запропоновано внести ініціативу на розгляд Сейму.

Документ, що регулював співпрацю в сфері морського транспорту між Литвою та Росією, охоплював організацію перевезення вантажів, співпрацю судноплавних компаній, митні та інші формальності в портах.

Міністерство транспорту та комунікацій Литви вважає угоду застарілою та неактуальною, особливо у зв’язку з тим, що співпраця з Росією фактично припинилася після її вторгнення в Україну.

Зазначається, що на момент підписання угоди Литва ще не була членом Міжнародної морської організації. Однак з того часу країна приєдналася до низки міжнародних конвенцій, що регулюють безпеку судноплавства, права моряків та екологічні стандарти.

Крім того, Литва є учасницею регіональних угод, таких як Паризький меморандум, що додатково гарантує безпеку мореплавства.

В Україні завершують збір бавовни. Тестові плантації бавовни висадили в Одесі навесні цього року у восьми фермерських господарствах і одній науково-дослідній ділянці Українського інституту експертизи сортів рослин. 

Окружний суд Гааги визнав депутата Пепейна ван Хоувелінгена від нідерландської проросійської партії FVD винним в образі через публікацію зображення, на якому ексміністр охорони здоров’я Ернст Койперс нібито підіймав прапор зі свастикою.

Стримінговий сервіс Peacock після підтвердження перезапуску оригінального серіалу “Офіс” оголосив імена акторів, які долучаться до майбутнього проєкту. Зокрема до акторського складу увійшли Ґбемісола Ікумело, Алекс Едельман, Тім Кі та Ерік Рейхілл.

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах  Північної Кореї в Берліні на тлі повідомлень про відправлення північнокорейських солдатів до Росії для їхнього перекидання в Україну.

На Донеччині у населених пунктах з активними бойовими діями перебувають 748 дітей, повідомив представник Донецької ОВА Дмитро Петлін.