Росія переказала 39 млн доларів на підкуп виборців у Молдові — правоохоронці

Джерело: NewsMaker

Правоохоронні органи Молдови заявили про значні грошові перекази з Росії, спрямовані на підкуп виборців. Глава Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану повідомив, що тільки в жовтні було переказано понад 24 млн доларів через додаток “Промсвязьбанк”. Ці кошти використовували для впливу на результати президентських виборів та референдуму щодо вступу до Європейського Союзу.

Чернеуцану уточнив, що схема підкупу діяла з кінця весни, але її активність суттєво зросла восени, напередодні виборів і референдуму. Через застосунок “Промсвязьбанку” було налагоджено встановлення ботів у месенджері Telegram, які допомагали реалізовувати підкуп виборців.

Поліція задокументувала діяльність 97 таких ботів лише за жовтень, хоча загалом було зареєстровано 138 тисяч молдовських номерів у системі.

Як зазначив Чернеуцану, якщо у вересні загальна сума переказів становила 15 млн доларів, то зараз вона зросла до 39 млн доларів. За цими переказами стоїть молдовський олігарх Ілан Шор, який перебуває в розшуку.

На сьогодні поліція встановила понад 520 осіб, причетних до цієї схеми підкупу. Їх можуть покарати штрафом або позбавленням волі на строк до трьох років. Чернеуцану підкреслив важливість того, щоб громадяни розуміли, що їх залучають до незаконних дій.

24 жовтня Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду дійшла висновку, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі Володимира Путіна всупереч положенням Римського статуту, чим завадила діяльності Суду.

Американська співачка Тейлор Свіфт 7 жовтня зʼявилась на матчі Chiefs Game з штучним ластовинням на обличчі, спричинивши стрибок продажів блискіток на 2500%.

Прокуратура міста Ґлівіце направила до суду обвинувальний акт проти фермера Пьотра Г. і його дочки Агати Г., які під час протесту фермерів у лютому в місті Ґожице (Сілезія) вивісили на тракторі прапор СРСР і банер, адресований Володимиру Путіну.

Лідер РФ Володимир Путін не пам’ятає розмов з експрезидентом США Дональдом Трампом, під час яких нині кандидат від Республіканської партії нібито погрожував завдати удар по Москві у відповідь на вторгнення в Україну.

23-річний журналіст з міста Кумасі у Гані Абдул Хакім Аваль побив світовий рекорд з найдовшого обіймання дерева.