Король Чарльз III став «верховним вождем» Самоа і випив наркотичну каву на церемонії

Джерело: The Guardian

Король Чарльз III став “верховним вождем” жителів Самоа і взяв участь у традиційній церемонії пиття наркотичної кави.

Фото: AP

Британський монарх перебуває в 11-денному турі Австралією та Самоа – першій великій закордонній поїздці з моменту діагностики раку на початку цього року.

75-річному королю подарували поліровану половину кокоса, наповнену м’яко наркотичним напоєм кави. Перцевий, злегка п’янкий кореневий напій є ключовою частиною тихоокеанської культури і відомий місцевим як “ава”. 

Відомо, що колишній віцепрем’єр-міністр Австралії був шпиталізований після того, як помилково випив занадто багато місцевого напою на подібній церемонії в Мікронезії в 2022 році.

Коли Чарльзу передали напій, він вимовив слова: “Нехай Бог благословить цю аву” і випив її. Його дружина, королева Камілла, сиділа поруч.

LinkedIn отримала штраф у розмірі 310 мільйонів євро за порушення правил обробки даних користувачів в Європейському Союзі. Ірландська комісія із захисту даних оголосила, що штраф наклали за незаконне використання персональних даних для цільової реклами, і компанія має привести свої дії у відповідність із Загальним регламентом захисту даних ЄС (GDPR).

Армія оборони Ізраїлю оприлюднила дані розвідки та документи, знайдені в секторі Гази, які підтверджують належність шести місцевих журналістів телекомпанії “Аль-Джазіра” до угруповань ХАМАС та “Ісламський джихад”.

Служба безпеки України затримала двох ймовірних корегувальників російської ФСБ у Харківській області. Однією із підозрюваних була 35-річна контрактниця військової частини, що дислокується у Харківській області.

В Україні громадяни віком від 50 до 60 років, придатні до служби, підлягають мобілізації, і новин щодо їх звільнення від призову немає. Мобілізація здійснюється згідно з розпорядженнями, що регулюють призов осіб цієї вікової категорії, враховуючи інформацію про стан здоров’я.

Китайський космічний стартап Deep Blue Aerospace оголосив про початок продажу квитків на суборбітальний політ у відкритий космос, який планується на 2027 рік. У першому турі продаються лише два квитки за ціною близько 210 тисяч доларів.