28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників

Джерело: Букви

Сьогодні, 28 жовтня, в Україні відзначається День визволення від фашистських загарбників.

Свято встановлено згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 “з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні”.

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. У 1941–1944 роках на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України.

Загалом вигнання нацистів з України тривало майже 700 днів. Наприкінці 1942 року, 18 грудня, було визволено перший населений пункт – село Півнівку на Луганщині. У 1944 році проведено низку операцій, які дали змогу чотирьом Українським фронтам розгромити угруповання нацистських військ “Південь” і групу “А”, зайняти майже всю територію України і Крим.

Вигнання нацистів із Закарпаття розпочалося 9 вересня 1944 року під час Східнокарпатської стратегічної воєнної операції, складовими частинами якої були Карпатсько-Дуклянська та Карпатсько-Ужгородська фронтові наступальні операції. Під час Карпатсько-Ужгородської операції війська 4-го Українського фронту здобули карпатські перевали і наступали на Закарпаття. 16 жовтня радянським військам вдалося зайняти місто Рахів. 24 жовтня радянські сили визволили Хуст і Сваляву, 26 жовтня – Мукачеве, а 27 жовтня – Ужгород.

Усталеною датою визволення України від фашистів вважається 28 жовтня 1944 року. Цього дня радянські війська підійшли до Чопа – важливого залізничного вузла на кордоні Закарпатської України, Словаччини та Угорщини. Внаслідок бою, який тривав цілий день, 29 жовтня війська 17-го гвардійського стрілецького корпусу, 237, 8 та 138 стрілецьких дивізій визволили Чоп.

Утім, невдовзі нацистські війська перейшли у контрнаступ. Окремі райони Чопа кілька разів переходили з рук у руки. Остаточно Чоп було визволено 23 листопада 1944 року. Того ж дня нацистів вигнали із села Шоломон (тепер Соломоново).

У Другій світовій війні загинуло понад 50 мільйонів людей. Україна втратила у цій війні, включаючи вбитих, померлих від голоду і хвороб , жертв концтаборів, депортованих, евакуйованих, вимушених емігрувати, близько 14 мільйонів людей.

Сьогодні, 28 жовтня, в Україні відзначається День визволення від фашистських загарбників.

У Генеральному штабі поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 27 жовтня. З початку доби на фронті відбулося вже 142 бойових зіткнення. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Разом з тим, ворог також активний на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках. 

Міноборони Канади повідомило про передачу Україні першої партії БТР. Зауважується, що нові LAV вже перебувають на території України.

Сьогодні, 27 жовтня, відзначається День української писемності та мови.

Російські війська нещодавно просунулися в Глушковському районі Курської області, а також поблизу Покровська та Вугледара.