«Вугледарський сценарій»: росіяни близькі до оточення Селидового – Forbes

Джерело: Forbes

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

У серпні російські війська просунулися з руїн Авдіївки на український форпост Покровськ. Через зосередження основних сил на підтримці наступу на Курську область, українському командуванню заявило про нестачу ресурсів для нових бригад. Замість цього вони залучили бригади МВС, зокрема, “КараДаг”, що оперативно прибули до Покровська і взяли участь у боях за Селидове.

Наразі бригаді з 2000 осіб протистоїть потужніша російська сила, що, не вагаючись, вдається до воєнних злочинів. Зокрема 6 жовтня російські війська захопили Селидове, де вбили чотирьох бійців “КараДагу”. Наступ також загрожує селу Вишневе, де українські сили наразі утримують позиції.

Аналітик Девід Акс акцентував, що Покровськ є важливою ціллю для армії РФ, оскільки це південний рубіж “укріпленого поясу” міст на південь від Слов’янська.

Росіяни можуть частково оточити Селидове за звичною тактикою, щоб змусити захисників відступити, як це було у Вугледарі. Покровськ залишається основною метою російської 2-ї загальновійськової армії, оскільки є “південним якорем” системи оборонних укріплень.

Разом з тим, Центр стратегій оборони України зазначає, що битва за Покровськ стане кульмінацією операції, прогнозуючи, що росіяни не зможуть взяти під контроль весь Донецький регіон до кінця року.

Додамо, за оцінками аналітиків ISW, найближчими днями російські війська можуть окупувати Селидове у Донецькій області, однак це, вважають фахівці, завадить ворогу підтримувати наступ на Покровськ.

Геолокаційні кадри останніх днів свідчать, що війська РФ просунулись кількома вулицями Селидового у напрямку центру міста. Також кадри свідчать про присутність окупантів у кількох населених пунктах навколо міста – Ізмайлівці, Новоселидівці та Цукуриному.

Російські воєнкори стверджують, що окупанти досягли околиць Вишневого та досягли здобутків у Гірнику, хоча поки візуальних підтверджень цьому немає.

Мешканця Умані засудили до трьох років позбавлення волі за фактом ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. 

Апеляційна палата ВАКС залишила без змін рішення першої інстанції, а апеляційні скарги фірм російського бізнесмена Алішера Усманова без задоволення.

Правоохоронці викрили посадовців філії АТ “Укрзалізниця”, котрі розтратили кошти підприємства в особливо великих розмірах під час закупівлі програмного забезпечення. 

Міноборони Канади повідомило про передачу Україні першої партії БТР. Зауважується, що нові LAV вже перебувають на території України.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував інформацію, поширену у соціальних мережах, стосовно ймовірного розстрілу двох цивільних жінок російськими військами у місті Селидове.