Зеленський хоче провести вибори після закінчення війни – Єрмак

Джерело: Corriere della Serra

Президент України Володимир Зеленський прагне провести президентські вибори після закінчення війни, щоб усі громадяни, включно з військовими та біженцями, могли взяти участь у голосуванні.

Це підтвердив голова Офісу президента Андрій Єрмак, зазначивши, що Зеленський має намір організувати вибори одразу після завершення війни з Росією.

Єрмак пояснив, що президент “дуже чітко заявив, що він хоче, щоб усі солдати мали можливість голосувати, так само як і біженці за кордоном”. Але він додав, до нині ресурси мають бути спрямовані на війну.

Згідно з Конституцією України, президент обирається на п’ятирічний термін, тому повноваження Зеленського мали б завершитися 20 травня 2024 року. Проте, відповідно до Основного Закону, під час дії воєнного стану будь-які вибори заборонені, так само як і внесення змін до Конституції.

Раніше Зеленський зазначав, що хотів би провести президентські вибори у 2024 році за графіком. Однак він визнав, що організація виборів в умовах війни є складною та не відповідає чинному законодавству.

Президент наголошував, що його каденція продовжується через дію воєнного стану, а Європейський Союз підтвердив, що не має сумнівів щодо легітимності повноважень Зеленського.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.