Росія, ймовірно, поки що не буде отримувати балістичні ракети від Ірану через Ізраїль — ЗМІ

Джерело: Bild у Telegram

Ізраїльська атака, ймовірно, тимчасово зупинить постачання Іраном балістичних ракет до Росії. Експерти наголошують, що удар Ізраїлю по іранських об’єктах значно ослабив обороноздатність країни.

Наприклад, одним з таких був Марк Дубовіц, експерт з іранських питань з американського аналітичного центру Foundation for Defense of Democracies. За його словами, Ізраїль нейтралізував кілька систем ППО С-300, продемонструвавши здатність обходити російське ППО, яке захищало іранські стратегічні об’єкти.

За даними ізраїльських джерел, цитованих The Wall Street Journal, операція Ізраїлю включала знищення іранських ППО у Сирії та Іраку, щоб відкрити шлях для наступних хвиль авіаударів по Ірану. У повідомленнях NYT згадується, що атака викликала “глибоку тривогу” в іранській владі, адже безпеку ключових енергетичних і економічних об’єктів тепер забезпечувати важче.

Також повідомляється, що під час удару Ізраїль пошкодив 12 установок, призначених для виробництва палива для балістичних ракет, що є значною частиною іранського арсеналу. Axios підкреслив, що цей інцидент може вплинути на іранське виробництво ракет упродовж року, а високопоставлений представник США підтвердив, що удар серйозно послабив іранські ракетні потужності.

Ця атака може вплинути на здатність Ірану постачати балістичні ракети не лише Росії, але й угрупованням Хезболла в Лівані та хуситам у Ємені. Іран надає ці озброєння Росії з початку її вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

  • Глава Пентагону Ллойд Остін закликав Іран уникати відповідних дій на удари Ізраїлю, попереджаючи про можливі помилки з боку Тегерана. Під час розмови зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галантом Остін обговорив удари Ізраїлю по Ірану, які відбулися у ніч на 26 жовтня.
  • Загалом протягом ночі 26 жовтня Ізраїль масовано атакував Іран. Ціллю стали військові об’єкти. Обстріл Ірану завершився вранці. У ЦАХАЛі заявили, що нічна атака – відповідь на обстріли Ізраїля, які Іран скоїв у квітні та жовтні цього року.

Міноборони Канади повідомило про передачу Україні першої партії БТР. Зауважується, що нові LAV вже перебувають на території України.

27 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе повідомив, що Тбілісі не планує відновлювати дипломатичні відносини з Москвою через окупацію Абхазії та Південної Осетії.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував інформацію, поширену у соціальних мережах, стосовно ймовірного розстрілу двох цивільних жінок російськими військами у місті Селидове.

Поїздка на охоплений війною український Донбас – це гнітючий досвід. Армійці зазвичай кажуть не якщо, а коли вони втратять свої позиції. Дефіцит людей і техніки, корупція і дезертирство. Так описує ситуацію на фронті польський журналіст Марцін Вирвал, відверто дивуючись зокрема заявам нардепа, брата спікера Верховної Ради Миколи Стефанчука щодо запланованим виборам президента України вже за шість-дев’ять місяців.

27 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що лише протягом цього тижня російські війска застосували проти України понад 1100 керованих авіаційних бомб та більш як 560 дронів.