Хто виконуватиме функції центральної МСЕК: відповідь від МОЗ України

Джерело: МОЗ України

Функції Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) відтепер виконуватиме Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в Дніпрі. Рішення ухвалили під час засідання уряду з метою протидії корупційним правопорушенням у діяльності МСЕК та оптимізації процесу на центральному рівні.

Відповідно до нових змін у Положенні про медико-соціальну експертизу, МОЗ отримало право покладати обов’язки Центральної МСЕК на підприємства, установи або організації, що належать до сфери управління міністерства та мають ліцензію на медичну діяльність. У 2024 році в Інституті у місті Дніпро була створена матеріально-технічна база, яка дозволяє ефективно здійснювати функції Центральної МСЕК, зокрема розглядати оскарження та проводити перевірки обґрунтованості рішень регіональних МСЕК.

У межах заходів уряду щодо боротьби з корупцією в системі МСЕК було затверджено план, який включає:

  • створення робочої групи для перегляду рішень МСЕК, зокрема щодо посадовців;
  • розробку плану цифровізації всіх етапів експертизи за участю МОЗ і Мінцифри;
  • проведення швидкого аудиту пенсійних виплат по інвалідності прокурорам та посадовцям за участю Пенсійного фонду, ДБР, Нацполіції та СБУ;
  • підготовку законопроєктів МОЗ та Мінсоцполітики щодо комплексної реформи МСЕК.

Система МСЕК України охоплює заклади центрального та регіонального рівнів. Регіональні МСЕК, яких налічується 328 (включаючи обласні бюро та центрально-міські й міжрайонні комісії), знаходяться у підпорядкуванні обласних рад. Їх керівники призначаються обласною радою.

Процедура оскарження рішень МСЕК залишилася незмінною. У разі незгоди з рішенням МСЕК, заявник може звернутися до комісії вищого рівня або суду. Якщо звернення передано до Центральної МСЕК, воно буде спрямоване до Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності в Дніпрі, де зберігатиметься черговість розгляду.

Що передувало?

Від початку жовтня правоохоронні органи здійснюють перевірки МСЕК у межах розслідування схем ухиляння від мобілізації. У межах перевірок у керівників МСЕК виявляли буквально мільйони гривень необґрунтованих доходів.

До прикладу, у керівниці Хмельницького обласного МСЕК під час обшуку виявили понад 2 мільйони доларів, 300 тисяч євро та понад 5 мільйонів гривень готівкою. В очільниці Миколаївської МСЕК правоохоронці виявили понад 450 тисяч доларів готівкою.

Ці випадки змусили центральну владу країни зібрати засідання РНБО, де ухвалили рішення про ліквідацію МСЕК. Також на тлі скандалу з МСЕК подав у відставку генеральний прокурор України Андрій Костін.

Але у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що конфіскувати статки очільників медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) неможливо.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе заявив, що головним зовнішньополітичним пріоритетом країни є інтеграція до Європейського Союзу. Про це він повідомив, висвітлюючи ключові напрямки, на яких планує зосередитися уряд Грузії для досягнення цієї мети.

У Флориді, США, суд присяжних визнав жінку, яка пішла спати, залишивши свого хлопця зачиненим у валізі, винною у вбивстві. Вона не визнала своєї провини.

Служба безпеки України затримала на Донеччині агента ФСБ, який, працюючи волонтером ООН, збирав інформацію про розташування українських військових позицій на Покровському напрямку. Затриманим виявився 34-річний місцевий житель, завербований окупантами та представлений як волонтер Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Талібан заборонив жінкам розмовляти з іншими жінками. Про це оголосив міністр доброчесності талібів Халід Ханафі.

Сили оборони продовжують будувати другу і третю лінії оборони навколо Запорізької області, заявив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, першу лінію укріплень військові завершили в середині літа, а нині розпочато роботи зі зміцнення інших рубежів оборони.