Британка стала першою людиною, якій видалили пухлину мозку через розріз брови

Джерело: Good News Network

75-річна британка Дорін Адамс стала першою пацієнткою, якій видалили пухлину мозку через розріз брови. Цю нову малоінвазивну методику здійснили хірурги Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS). Операцію, яка дозволяє швидше та ефективніше видаляти пухлини, виконав у Шотландії нейрохірург Анастасіос Джамуріадіс.

Нова методика суттєво скорочує час на операційному столі та забезпечує значно швидше відновлення пацієнтів. За словами Дорін, яка раніше проходила традиційну краніотомію, різниця між двома операціями є “як ніч і день”. Після цієї процедури жінка покинула лікарню вже за два дні та швидко повернулася до звичного життя.

Операція, що відбулася в головній навчальній лікарні Грампіану, тривала лише три години, на відміну від краніотомії, яка може займати до 10 годин. Замість великого шраму на лобі, новий метод залишає лише невеликий шрам і тимчасовий синяк під оком.

Джамуріадіс, адаптувавши існуючу техніку, створив більше робочого простору для видалення великих пухлин мозку.

“Дуже складна частина цих операцій знаходиться в самому кінці. Ви маєте справу з крихітними судинами на зорових нервах, як волоски. Побачити їх можна тільки при дуже великому збільшенні, – сказав він. – Коли ви оперуєте, і ви працюєте дев’ять годин, хірурги можуть бути зрозуміло втомленими, тому наш спосіб зменшує ризик помилки, скорочуючи тривалість операції. За допомогою цього методу ви знаходитесь біля пухлини за 30-40 хвилин, і коли ви робите останню частину операції, хірург ще свіжий”.

Методика, відома як модифікований надорбітальний підхід із замковою щілиною, дозволяє уникнути тривалого перебування пацієнта в лікарні. Зазвичай після такої операції пацієнти прокидаються відразу, а інколи виписуються вже наступного дня, що сприяє швидкому відновленню вдома.

Японія у межах домовленостей з іншими країнами G7 погодила надання Україні кредит на 471,9 млрд ієн ($3 млрд), котрий погашатиметься користуючись з доходів від заморожених активів Росії.

Ввечері 28 жовтня російські війська вкотре обстріляли Харків. Очільник міста Ігор Терехов повідомив про удари КАБами пожежу та задимлення на місці ворожого прильоту.

Росія та Китай здійснюють та посилюють кібератаки на Нідерланди, заявив Національний координатор з питань боротьби з тероризмом та безпеки Нідерландів (NCTV) Пітер-Яап Алберсберг у щорічному звіті про цифрову безпеку країни.

США та Норвегія обговорили деталі угоди щодо продажу американських зенітних ракет AIM-120 AMRAAM.

Сполучені Штати не встановлюватимуть нових обмежень на використання американської зброї Україною, якщо Північна Корея вступить у війну, заявив Пентагон.