Прем’єр-міністерка Італії створює альянс для боротьби з нелегальною міграцією

Джерело: Reuters

23 липня країни Середземномор’я, Близького Сходу та Африки узгодили спільні кроки, аби спробувати уповільнити неконтрольований потік мігрантів та подолати певний тиск, який змушує людей залишати свої домівки, намагаючись дістатися Європи.

Після одноденної зустрічі під керівництвом прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні новий альянс зобов’язався боротися з міграційним потоком, а також покращити співпрацю в таких сферах, як відновлювана енергетика для боротьби зі зміною клімату та покращення перспектив бідніших країн.

Учасники з понад 20 країн погодилися надати фінансування для підтримки проєктів розвитку в межах, за словами Мелоні, “Римського процесу”, який триватиме кілька років. Зокрема вона привітала обіцянку Об’єднаних Арабських Еміратів надати 100 мільйонів доларів і зауважила, що наступним кроком буде організація конференції донорів.

Пом’якшуючи свою колишню жорстку риторику, Мелоні пояснила, що її уряд готовий прийняти більше осіб законними шляхами, оскільки “Європа та Італія потребують міграції”.

Водночас наголосила, що необхідно зробити більше, аби запобігти спробам мігрантів здійснити небезпечний перетин Середземного моря несанкціонованими способами.

Згортання діяльності мереж торгівлі людьми — це наша спільна мета, — заявила Мелоні.

Європейський Союз та Туніс минулого тижня підписали угоду про “стратегічне партнерство”, що містить кроки зокрема й у боротьбі з торговцями людьми та зміцнення кордонів. Прем’єр-міністерка Італії під час поїздки до Тунісу з Урсулою фон дер Ляєн та прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте наголосила, що узгоджений план – “модель побудови нових відносин із сусідами з Північної Африки”.

Ми хочемо, щоб наша угода з Тунісом була шаблоном. Планом майбутнього. Для партнерства з іншими країнами регіону, — зазначила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на конференції.

Цього року кількість мігрантів в Італії різко зросла до понад 83 000 осіб. Вже 11 квітня уряд Італії оголосив надзвичайний стан у сфері міграції.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.