Зеленський нагородив 118 українських військових, з них 79 — посмертно

Джерело: указ №445/2023 на сайті Президента України.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 118 українських захисників. З них 79 військових — посмертно.

Нагороди присвоїли “за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку”.

Зокрема молодшого сержанта Євгенія Горохова та підполковника Максима Фединського було нагороджено відзнакою Президента України “Хрест бойових заслуг”.

Загалом президент відзначив орденами Богдана Хмельницького, “За мужність” і медалями “За військову службу Україні”, “Захиснику Вітчизни”, “За врятоване життя”.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.