Вибух у Шевченківському суді: Гуменюк два роки готувався до втечі

Джерело: Тетяна Сапьян в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”

Радниця зі стратегічних комунікацій ДБР Тетяна Сапьян заявила, що обвинувачений у теракті 2015 року колишній боєць батальйону “Січ” Ігор Гуменюк, знаходячись під вартою, упродовж двох років готував вибухівку для того, щоб втекти.

За словами Сапьян, під час свого перебування у Київському СІЗО підозрюваний протягом двох років під виглядом ліків отримував невеликими порціями речовини, на основі яких йому вдалося виготовити вибухівку.

“Він кустарно зміг виготовити так званий “пояс шахіда” і кілька саморобних вибухових пристроїв. Слідство припускає, що він планував їх підірвати у приміщенні суду і втекти, використовуючи паніку. Але це йому не вдалося. Це призвело до інших трагічних наслідків (він позбувся життя)”, – пояснила вона.

Слідчі Державного бюро розслідувань оголосили підозру п’ятьом правоохоронцям, внаслідок чиєї службової недбалості, за даними слідства, загинув Гуменюк, який встиг поранити вибуховими пристроями кількох поліціянтів.

ДОВІДКОВО. 5 липня у приміщенні суду у Шевченківському районі Києва  зафіксували кілька вибухів. За даними ЗМІ, вибух влаштував Ігор Гуменюк, якого підозрюють у скоєнні теракту у 2015 році під Верховною Радою. Гуменюк підірвав у конвойному приміщенні три гранати, вихопив пістолет і взяв конвоїра в заручники.

Згадом стало відомо, що внаслідок вибуху підсудний загинув, а двоє спецпризначенців зазнали поранення.

За даними Офісу генпрокурора, попередньо встановлено, що обвинувачений, якого доставили в суд для участі у судовому засіданні, перебуваючи у вбиральні, вчинив спробу втечі з-під варти. При цьому він використав невстановлений вибуховий пристрій.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.