У Тернополі присвятили мурал естрадному співаку та Герою України Назарію Яремчуку

Джерело: Тернопільська міська рада

У Тернополі на фасаді школи присвятили стінопис українському естрадному співаку, народному артисту Української республіки та Герою України Назарію Яремчуку.

Мурал реалізували у межах проєкту “Шкільного громадського бюджету 2022” за 40 тисяч гривень. Стінопис створили на фасаді закладу ТНВК “Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука”.

“За ці кошти провели роботи з виконання муралу “Назарій Яремчук”. Зокрема, на фронтальній стіні споруди школи-ліцею над рекламним написом створено портрет Назарія Яремчука (мурал), розміром 3х4 метри. Зображення виконано в кольорі. Ініціатива створення муралу надійшла від учнівського самоврядування освітнього закладу”, — йдеться у повідомленні.

Фото: Тернопільська міська рада

Учениця школи та учнівська директорка Ельміри Молоканової, одна з авторок проєкту, заявила, що цим хотіли уславити великого сина українського народу Назарія Яремчука, творчість якого є зразком любові й поваги до рідної мови й пісні.

Довідка. Назарій Яремчук народився 30 листопада 1951 року в селі Рівня Чернівецької області, де закінчив початкову школу. Надалі він навчався у школі-інтернаті у Вижниці. Його кар’єра розпочалася у 1969 році, а вже у 1971 він брав участь у зйомках “Червона рута”. У 1978-му році Яремчуку надали звання заслуженого артиста України і нагородили орденом Дружби народів.

Його найвідоміші виконання пісень були “Червона рута”  та “Водограй” (написав Володимир Івасюк), “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Я піду в далекі гори” й “Пісня буде поміж нас” (написав Володимир Івасюк) облетіли увесь світ.

Життя Назарія Яремчука обірвалося у зеніті слави. Після аварії на ЧАЕС він тричі приїжджав у зону відчуження у найважчий час, щоб виступити там перед ліквідаторами. Ймовірно, це стало причиною його недуги — раку шлунку. 30 червня 1995-го Назарій Яремчук помер від хвороби. Поховали його у Чернівцях.

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.

Представники охорони здоров’я США підтвердили випадок захворювання на пташиний грип у пацієнта, який не контактував безпосередньо з інфікованими тваринами.