Ватикан розслідує звинувачення в сексуальному насильстві в римо-католицькій громаді в Перу

Джерело: CNN

Спеціальні посланці Папи Франциска, архієпископ Чарльз Шиклуна та монсеньйор Хорді Бертомеу, прибули до столиці Перу Ліми наприкінці липня, щоб розслідувати звинувачення у сексуальному насильстві в Sodalicio de Vida Cristiana, або Sodalitium Christianae Vitae (SCV).

Ватиканські слідчі, які розглядають звинувачення в сексуальному насильстві в римо-католицькій громаді в Перу, завершили перший етап перевірки та опублікують звіт у найближчі місяці.

“Перший етап, збір інформації, завершився минулої суботи. Зараз вони працюватимуть над документацією, яка у них є, щоб представити звіт у найближчі місяці”, – сказав речник Ватикану Маттео Бруні.

Відповідаючи на запитання минулої середи про розслідування, Папа Франциск сказав: “Ми працюємо над цим. Ми намагаємося висвітлити ситуацію”.

В SCV заявили, що його члени, яких викликали посланці Ватикану, “старанно співпрацювали” і підтвердили свою відданість співпраці з Ватиканом. Він додав, що громада надала оновлену документацію щодо процесу відшкодування жертвам.

SCV, яка має відділення по всій Латинській Америці, загрузла в скандалі після того, як з’явилися звинувачення в тому, що її засновник Луїс Фернандо Фігарі скоїв сексуальне насильство над кількома молодими новобранцями.

У 2016 році Фігарі вперше публічно спростував ці звинувачення.

“Я невинний, абсолютно невинний. Я прийшов сюди, щоб сказати правду, тому що влада не дозволила мені говорити”, – сказав Фігарі журналістам у Римі.

Він також стверджував, що кервіництво SCV заборонило йому говорити та їздити до Ліми.

Через кілька місяців, у 2017 році, прокуратура Перу припинила кримінальну справу проти нього та інших членів SCV – за сексуальне насильство, викрадення, серйозні психологічні травми та незаконне об’єднання для скоєння злочину.

Прокуратура Перу заявила, що у справі про сексуальне насильство ніхто з передбачуваних жертв не виступив, і злочин підпадає під статут давності.

Кримінальна справа щодо Фігарі та інших членів SCV за викрадення, тяжкі психологічні травми та незаконне співробітництво з метою скоєння злочину все ще триває.

У 2017 році SCV опублікувала звіт міжнародних експертів у двох частинах, у якому було встановлено, що понад десяток чоловіків і три жінки повідомили про сексуальне насильство, коли вони були молодими членами SCV.

“Жоден із звинувачених у жорстокому поводженні з неповнолітніми не залишається членом Sodalitium, за винятком Луїса Фернандо Фігарі, який за рішенням Святого Престолу був відокремлений від життя громади”, – сказав тодішній генеральний настоятель SCV на початку звіту.

SCV повідомив, що у 2017 році Фігарі видалили зі спільноти, заборонили контактувати із її членами, а влада Ватикану заборонила йому повертатися до Перу.

“Виконуючи наказ Святого Престолу, Фігарі будуть надані адекватні умови для стриманого життя, усамітнення та молитви через скоєні серйозні вчинки”, – додали тоді .

Католицькі лідери Перу привітали розслідування Ватикану.

“Я вважаю чудовим, що це питання було детально досліджено, що до людей прислухалися, і я впевнений, що звіт буде справедливим і об’єктивним на благо всіх”, – сказав архієпископ Перу Мігель Кабрехос.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.