Протягом 2022-2023 років прикордонники з Саудівської Аравії вбили «сотні» ефіопських мігрантів

Джерело: CNN

У звіті Human Rights Watch заявили, що прикордонники Саудівської Аравії протягом березня 2022 – червня 2023 років вбили “сотні” ефіопських мігрантів або тих, хто шукав притулку, перетинаючи єменсько-саудівський кордон. Організація показала місця поховань і “розширення саудівської прикордонної інфраструктури безпеки”.

Зазначено, що HRW опитала 42 ефіопських мігрантів і шукачів притулку та проаналізувала понад 350 відео та фотографій, опублікованих у соціальних мережах, а також супутникові зображення. Організація заявила, що знайшла докази про загиблих і поранених уздовж шляху мігрантів, у таборах і медичних установах.

Фото: HRW/EUSI/Maxar Technologies

Раніше у TikTok і Facebook публікували відео, де були нібито мертві тіла на стежці мігрантів поблизу єменсько-саудівського кордону та мігрантів із пораненнями, схожими на тілесні ушкодження від вибухів або пострілів. HRW заявила, що знайшла та перевірила відео. Водночас супутникові зображення отримали від некомерційної організації.

За даними організації, побільшало постів саудівської прикордонної служби та нещодавно побудованих парканів. Водночас поблизу зростають цвинтарі.

“Саудівські прикордонники використовували вибухову зброю без розбору та стріляли у людей з близької відстані, включно з жінками та дітьми, за моделлю, яка є широко поширеною та систематичною. Якщо ці вбивства були скоєні в межах політики уряду Саудівської Аравії щодо вбивства мігрантів – вони будуть злочином проти людяності”, – йдеться у звіті HRW.

У CNN заявили, що видання не змогло незалежно перевірити інциденти чи звинувачення, викладені у звіті. Утім, джерело уряду Саудівської Аравії заявило виданню, що звинувачення у звіті “є необґрунтованими і не базуються на надійних джерелах”. Воно не надало додаткових подробиць.

Передумови

У 2014 році Ємен було втягнуто у громадянську війну, коли сили хуситів штурмували столицю Сану та повалили міжнародно визнаний і підтримуваний Саудівською Аравією уряд. Через рік протистояння переросло у ширшу війну, коли очолювана Саудівською Аравією коаліція втрутилася в спробу витіснити хуситів.

США підтримували коаліцію, але вона зазнала різкої критики, зокрема з боку Human Rights Watch, через бомбардування цивільних об’єктів у Ємені. Через вісім років коаліція не витіснила повстанців.

Війна спровокувала одну з найгірших гуманітарних криз у світі. Внаслідок неї загинули тисячі людей, а частину країни охопив голод через саудівську блокаду портів, утримуваних хуситами.

У 2022 році підписано угоду про припинення бойових дій між протиборчими сторонами в північному регіоні Ефіопії Тіграй. Утім, за даними правозахисних груп, насильство триває, а деякі мігранти, яких HRW опитала, сказали, що вони тікали через недавній конфлікт.

Приклади насильства щодо мігрантів

У звіті йшлося, що мігранти намагаються втікати на переповнених і непридатних для плавання суден з Джибуті на контрольовану хуситами територію Ємену. Там контрабандисти розділяють їх відповідно до ефіопської етнічної приналежності з мовних причин і тримають у таборах у Сааді, на півночі Ємену, поблизу кордону з Саудівською Аравією.

Фото: Saleh Obaidi/AFP/Getty Images / Табір мігрантів

З боку контрабандистів були випадки побиття, сексуального насильства або торгівлі людьми. До того ж, тих, хто не міг оплатити послуги, доставляли у спеціальні центри, де відбувалося знущання й вимагання.

Одночасно з Ємену до Саудівської Аравії переміщують 200 осіб. Часто люди самі змушені керувати групами, якщо не мають грошей для оплати “послуги”. Утім, як заявила HRW, такі мігранти “швидше за все, були поранені або вбиті в результаті нападів із застосуванням вибухової зброї або стрілянини”.

27 осіб описали 28 окремих інцидентів із застосуванням вибухової зброї з саудівської сторони кордону після того, як вони перетнули кордон із Ємену на територію Саудівської Аравії. Іноді це тривало годинами або навіть днями. Мігранти описували деякі пристрої як “схожі на бомбу”.

“Нас неодноразово обстрілювали. Я бачила людей, убитих так, як я ніколи не уявляла. Я бачила на місці 30 убитих. Я заховалася під камінь і заснула там. Я відчувала, як люди сплять навколо мене. Я думала, що люди сплять навколо мене, але насправді вони були мертвими тілами. Я прокинулась і виявилася там сама”, – розповіла HRW 14-річна Хамдія, ім’я якої змінили задля її захисту.

Ще десятеро опитаних розповіли про 11 спроб перетину кордону, в яких брали участь понад 1200 мігрантів. Ці випадків призвели до смерті щонайменше 655 осіб.

“Вони стріляли в наші ноги… охоронці були одягнені в військову форму Саудівської Аравії, різнокольорову з поєднанням зеленого та коричневого, – розповів HRW один 23-річний мігрант. – Багатьом людям стріляли у різні частини тіла. Куля пройшла через рот і вилетіла через шию. У мене жорстоко стріляли”.

За даними організації, підтримуване Іраном бойове угруповання хуситів у Ємені зіграло “значну роль” у скоєнні зловживань щодо мігрантів уздовж міграційного шляху. Зокрема йшлося про полегшення доступу до кордону для контрабандистів та мігрантів, затримання людей, які втікали, а також їхнє катування й торгівлю ними.

Рік тому HRW публікувала звіт, як група експертів ООН виклала отримані твердження про те, що сили безпеки Саудівської Аравії вбили 430 мігрантів і поранили 650 під час транскордонного обстрілу та стрілянини з 1 січня по 30 квітня 2022 року. Експерти заявили, що це схоже на “систематичну схему масштабних невибіркових транскордонних вбивств”.

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.

Президента Аргентини Хав’єра Мілея звинуватили у плагіаті частини його нещодавньої промови на Генеральній асамблеї ООН, яка нагадує слова з політичного серіалу “Західне крило” (The West Wing).

Вінтажний Ferrari Анджеліні Джолі буде виставлений на аукціоні Christie’s у Парижі 20 листопада.