Німеччина розслідує «замах» на вбивство російської журналістки

Джерело: AL Jazeera

Німецька прокуратура розслідує, чи стала російська журналістка Олена Костюченко жертвою замаху на вбивство, коли її можливо отруїли в жовтні минулого року.

“Ми можемо підтвердити, що розслідування замаху на вбивство Костюченка триває”, – сказав речник берлінської прокуратури.

Її симптоми почалися з дезорієнтації та болю в животі під час поїздки з Мюнхена до Берліна та зберігалися протягом кількох тижнів. На той час, коли вона зрозуміла, що, можливо, отруєна, було вже надто пізно ідентифікувати будь-які токсини.

Костюченко з однією з трьох російських незалежних журналісток, які, ймовірно, були отруєні за кордоном у аналогічний період. У всіх трьох були схожі симптоми.

Раніше отруювали ворогів президента Росії Володимира Путіна, які проживали за кордоном, у тому числі колишніх секретних агентів Сергія Скрипаля, який вижив, і Олександра Литвиненка, який не вижив. Колишній чеченський повстанець загинув у Берліні в результаті вбивства, яке німецький суд назвав російським державним вбивством.

У Кремлі причетність до цих вбивств заперечують.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.