На нових офіційних картах Китай позначив своєю територією частину РФ

Джерело: росЗМІ

Китайський державний “Картографічний сервіс стандартних карток” оприлюднив комплект географічних карт на 2023 рік, на яких вперше території Росії вказана як частина Китаю. Мовиться про Великий Уссурійський острів на річці Амур.

Згідно з угодою 2008 року між КНР та РФ, острів розділили між двома країнами. Одначе, нова офіційна карта Китаю визначає цілий острів як східну точку китайської території. У пояснювальній записці наголосили, що “карта складена відповідно до національних стандартів оформлення кордонів Китаю та інших країн світу”.

Карту використовуватимуть зокрема у різних медіа-матеріалах, включаючи новини, книги та рекламні матеріали. Також можуть використовуватись як базова довідкова інформація.

Острів займає площу від 327 до 350 квадратних кілометрів, залежно від рівня води у річці. З початку ХІХ століття між Росією та Китаєм відбувалася тривала боротьба за контроль над ним, але у 1920–1930-ті роки острів був “взятий під охорону” радянськими військами.

Після розпаду СРСР острів залишився під юрисдикцією РФ. Китай виявляв особливу зацікавленість цією територією, заперечуючи її статус із 1964 року. У 2008 році Росія передала західну частину острова та інші території Китаю.

У 2023 році глава РФ Володимир Путін заявив, що російсько-китайські відносини вступили “у нову епоху”. Країни наголосили на рівні довіри в їх стратегічній взаємодії.

Зауважимо, окрім Великого Уссурійського острова, на нових картах Китай позначив як свою територію індійського штату Аруначал-Прадеш і прикордонний район Аксайчин. Своєю чергою, індійське МЗС вже висловило протест.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.