До кінця року заплановано ввести в експлуатацію першу чергу Національного військового меморіального кладовища – Мінветеранів

Джерело: Міністерство у справах ветеранів України

Першу чергу Національного військового меморіального кладовища заплановано ввести в експлуатацію до кінця 2023 року.

Відтак, це дозволить вже цьогоріч розпочати поховання українських Героїв, які загинули, захищаючи свободу та незалежність України.

Нагадаємо, що  19 серпня уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Це дозволить прискорити терміни створення меморіального комплексу.

Національний меморіал включатиме військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші необхідні споруди для організації почесних поховань.

За словами першого заступника міністра у справах ветеранів України Олександра Порхуна, візуальна складова меморіального кладовища буде розроблена з урахуванням чутливого ставлення громадян до питання увічнення пам’яті наших Героїв російсько-української війни. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії.

Також він зазначив, що Національне військове меморіальне кладовище – це масштабний проєкт, подібних якому за часів незалежності України ніхто не будував.

“Будівництво меморіалу буде розбито на кілька черг. Ми ставимо собі за мету у першій черзі побудувати сектор традиційних поховань, колумбарій, площу, де буде відбуватися прощання з нашими воїнами, і необхідні споруди для організації поховань. І після введення в експлуатацію першої черги – починаємо поховання, щоб не чекати до повного завершення робіт. Ставимо перед собою амбітні плани – здати в експлуатацію першу чергу до кінця цього року”, – розповів Олександр Порхун.

Довідково. Державним бюджетом України у 2023 році передбачено 65,4 млн гривень на будівництво Національного військового меморіального кладовища. Всі виконавці робіт з проєктування і будівництва будуть визначені через Prozorro.

Вже оголошено процедуру торгів на розробку ескізного проєкту Національного військового меморіального кладовища.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.