Росія вербує мігрантів на війну проти Україну – британська розвідка

Джерело: Міноборони Великої Британії в Twitter

У Росії прагнуть уникнути мобілізації перед президентськими виборами, вербуючи на війну проти України іноземців. Зокрема ними є вихідці з Центральної Азії.

У розвідці встановили, що наприкінці червня у Вірменії та Казахстані були помічені онлайн-оголошення про службу в армії РФ. Громадянам пропонували 495 тисяч рублів (5140 доларів) виплат та зарплату від 190 тисяч рублів (1973 доларів).

Також на півночі Казахстану у Костанайській області вербували етнічних росіян. Ще з травня цього року РФ вербує мігрантів з країн Центральної Азії, обіцяючи прискорене громадянство та зарплати до 4160 доларів.

Британська розвідка нагадала ситуацію, коли до Маріуполя завезли узбецьких мігрантів-будівельників, але після прибуття конфіскували паспорти. У результаті вони були змушені приєднатися до російської армії.

У РФ перебуває щонайменше 6 млн мігрантів з Середньої Азії, яких Кремль вважає потенційними новобранцями.

“Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року. Експлуатація іноземних громадян дозволяє Кремлю залучати додатковий персонал для своїх військових дій всупереч зростаючим втратам”, — йдеться у зведенні.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.