«Ви аніскільки не пошкодуєте» – російський пілот, який перегнав Мі-8 до України, закликав наслідувати його приклад

Джерело: документальний фільм “Збиті льотчики Росії”, що доступний на Youtube

У документальному фільмі “Збиті льотчики Росії” розкрили особу російського пілота, котрий перегнав з РФ до України гелікоптер Мі-8АМТШ у межах спецоперації української Воєнної розвідки під кодовою назвою “Синиця”.

Командир гелікоптера Мі-8 капітан Максим Кузьмінов розповів у фільмі про власні мотиви та пояснив, чому необхідно наслідувати його прилад іншим.

Російський пілот служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ ― в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у приморському краї РФ.

Я зв’язався з представниками розвідки України, пояснив  свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт, ― розповів Кузьмінов.

Ризиковану операцію вдалося зберегти у таємниці та успішно завершити, оскільки Воєнна розвідка України змогла організувати безпечний коридор. Вже перебуваючи поруч із кордоном, пілот передав своє місцезнаходження. Він летів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Зауважив, що днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося.

Головним мотивом свого вчинку Кузьмінов назвав категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв’язала РФ проти України, а також небажання бути причетним до воєнних злочинів.

Пілот зрозумів, що те, що нині відбувається ― це “геноцид українського народу: як українського, так і російського”. Тож основна мета його вчинку — не сприяти російським воєнним злочинам.

Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, тому що розуміє, що передусім треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни,  ― пояснив 28-річний російський офіцер.

Тож Максим Кузьмінов закликав й інших російських пілотів наслідувати його приклад.

Ви аніскільки не пошкодуєте. Ви просто відкриєте для себе світ барв. І запам’ятайте: ви просто багато чого не знаєте, ви не бачили, як живуть інші люди. Коли ви дійсно щось відкриєте, то свою думку зміните докорінно, ― наголосив пілот.

Своєю чергою, у ГУР МОУ нагадали, що Україна надає усі передбачені міжнародним правом, українським законодавством та відповідними державними програмами гарантії безпеки і винагороди російським льотчикам, які переправлять до України справну авіатехніку.

В Україні вдруге за день продовжили скасування графіків відключення електроенергії. За новою вказівкою “Укренерго” світло не вимикатимуть по всій території держави до 17:00.

В Україні продовжили скасування графіків відключень електропостачання ще на годину. Відтак стабілізаційні обмеження світла розпочнуться з 16:00, а не з 15:00.

Фото і дані українських дітей, які були викрадені та вивезені до Росії в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році, загарбники розміщують на сайтах із усиновлення.

Атаки ЗС РФ продовжуються після відходу українських військових з мікрорайону “Канал” у Часовому Яру (Донецька область). Спікер Оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин зазначив, що росіяни акцентують більше увагу ближче до Торецька. 

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль має намір привернути увагу до поглиблення військового співробітництва між Північною Кореєю та Росією. Для цього він виступить під час саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 10-11 липня.