Спецоперація «Синиця»: у ГУР розповіли, як наша держава отримала гелікоптер ворога Мі-8

Джерело: пресконференції представників ГУР за участі російського командира вертольота Мі-8 Максима Кузьмінова

5 вересня представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов та Артем Шевченко повідомили, що результати безпрецедентної спецоперації під кодовою назвою “Синиця”, внаслідок якої наша держава отримала російський гелікоптер Мі-8 та технологічне обладнання на його борту, вже суттєво вплинули на боєздатність ворожої авіації.

Зауважується, що це матиме довготривалі згубні наслідки для планів ворога, а українській розвідці дозволить краще зрозуміти ворожу систему звʼязку та безпеки.

Під час пресконференції озвучили раніше невідомі деталі спецоперації.

Зокрема, Юсов повідомив, що процес тривав пів року з моменту, коли Кузьмінов сконтактував з українськими спецслужбами та виявив бажання перелетіти в Україну.

Російський пілот зазначив, що ухвалив рішення не брати участь у злочинній війні проти України ще в грудні 2022 року. Зауважив, що поштовхом до такого рішення стало “повне розуміння всього, що відбувається”.

У РФ у мене залишилися власний літак, хороша зарплата, дві квартири, майже пенсія. Зараз для мене це не важливо. Головне ― не воювати проти України, ― наголосив він.

Джерело: ГУР МОУ

Кузьмінов був підписаний на сторінки ГУР в соцмережах з потрібними контактами. Пілот звернувся, і згодом розпочалася секретна переписка.

Українські агенти не навʼязували рішення, це рішення було моє, мене ніхто не примушував. Десь півроку ми будували маршрути, думали, як краще і безпечніше все організувати, і 9 серпня 2023 року все сталося, ― розповів Кузьмінов.

9 серпня о 16:30 пілот злетів з аеродрому “Курск”, летів на наднизькій висоті у режимі радіомовчання. Під час перетину кордону по вертольоту відкрили вогонь зі стрілецької зброї: на думку Максима, це були росіяни. Кузьмінов зазнав поранення в ногу, відлетів на 20 кілометрів від кордону та приземлився в узгодженому місці.

Двоє інших членів екіпажу почали поводити себе агресивно, побігли з вертольота в бік кордону. Зауважується, що їх довелося ліквідувати.

Згідно із законом, Україна виплатить російському пілоту грошову компенсацію, гарантує безпеку йому і членам сімʼї, а також надасть право вибору відносно подальшого місця проживання і роботи. Однак, нині пілот розмірковує над наміром долучитися до Сил Оборони України і далі протидіяти російській агресії.

Представник Воєнної розвідки звернувся до російських військовослужбовців, нагадавши, що наша держава демонструє відкритість і демократичність.

Ми звертаємося до всіх російських військовослужбовців: навіть під час диктатури є вибір. Ви не раби, не “Ґерасіми” і не “Му-му”. Переходьте на сторону добра, де вам гарантують безпеку, порядність і чисту совість, ― резюмував Юсов.

Атаки ЗС РФ продовжуються після відходу українських військових з мікрорайону “Канал” у Часовому Яру (Донецька область). Спікер Оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин зазначив, що росіяни акцентують більше увагу ближче до Торецька. 

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль має намір привернути увагу до поглиблення військового співробітництва між Північною Кореєю та Росією. Для цього він виступить під час саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 10-11 липня.

Спікер оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин заперечив дані Forbes щодо втрати 99 тисяч ЗС РФ у боях за Часів Яр. Він сказав, що за три місяці ворожі втрати складають близько 5 тисяч. 

Співзасновницю та волонтерку Бахмутського товариства захисту тварин, а нині керівницю ГО “Плурітон”, Катерину Арісу не пустили на нічний автобус. Причиною відмови став кімнатний собака, хоча під час придбання квитків не було вказано про заборону їхати з тваринами.

Росіяни забрали в тимчасово окупованому Криму будинок української співачки Джамали.