Індія планує змінити офіційну назву країни – The Guardian

Джерело: The Guardian

За інформацією ЗМІ Індія планує змінити офіційну назву країни і начебто вже повідомила про це учасників Великої двадцятки (G20).

Чутки щодо відмови офіційної англійської назви країни посилились після того, як учасники G20 отримали запрошення на вечерю після саміту, організовану “президентом Бхарату”.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді також часто називає свою країну Бхаратом, а не Індією. Бхарат – слово з стародавніх індуїстських писань, написаних на санскриті. Бхарат є однією з двох офіційних назв країни, про що вказано у конституції Індії.

Члени його індуїстської націоналістичної правлячої партії Бхаратія Джаната (BJP) раніше виступали проти використання назви Індія, яка сягає корінням у західну давнину та була нав’язана під час британського завоювання.

Уряд Індії скликав спеціальну сесію парламенту на кінець місяця, проте поки не коментує, чи пов’язано це зі міною назви країни. Водночас телекомпанія News18 повідомила, що неназвані джерела в уряді заявили, що законодавці BJP внесуть спеціальну резолюцію, яка надасть перевагу ім’я Бхарат.

Чутки про ймовірну зміну назви країни викликали різносторонні думки.

Зокрема представник опозиційної партії Шаші Тарур у соцмережах зауважив, що сподівається на розуміння уряду, який “не буде настільки дурним, щоб повністю відмовитись від “Індії””.

“Ми повинні продовжувати використовувати обидва слова, а не відмовлятися від претензій на ім’я, яке пахне історією, ім’я, яке визнають у всьому світі”, – написав він.

Водночас колишній гравець у крикет Вірендер Сехваг наголосив, що вітає ймовірну зміну назви країни і закликав Раду з крикету Індії почати використовувати назву Бхарат.

“Індія — це назва, яку дали британці (і) давно пора було повернути нашу початкову назву “Бхарат””, – наголосив він.

  • Нью-Делі подав дипломатичний протест Пекіну через публікацію офіційної карти, на якій показано, що Китай претендує на територію Індії в Гімалаях. Це свідчить про те, що напруга через прикордонну суперечку кипить перед великим самітом G20 наступного місяця.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.