У Лівії внаслідок повені загинули щонайменше п’ять тисяч: зникло безвісти ще 10 тисяч

Джерело: CNN

У Лівії внаслідок повені та обвалення двох гребель загинуло щонайменше 5,3 тисячі людей. На північному сході країни близько 10 тисяч людей вважають зниклими безвісти.

Фото: Ali Al-Saadi/Reuters

За словами міністра охорони здоров’я східної адміністрації Лівії Отмана Абдулджаліла, найбільших руйнувань зазнало місто Дерна. Тільки у цьому населеному пункті близько 6 тисяч людей вважаються зниклими безвісти.

Шторм “Даніель”, який насунувся у неділю, призвів до обвалення двох гребель. Внаслідок цього вода ринула у бік Дерни та завдала катастрофічних збитків, зокрема було зруйновано мости, а потік води зносив цілі райони, відносячи їх у море.

Фото: Libyan government/AP

У Дерні не працюють лікарні й телефоні лінії. Також морги переповнені.

Фото: Emhmmed Mohamed Kshiem/Anadolu Agency/Getty Images

З Туреччини та Італії вже прибули літаки з гуманітарною допомогою. Президент ОАЕ розпорядився направити у країну допомогу і пошуково-рятувальні команди.

Фото: Omar Jarhman/Reuters

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.