Росія пропонує обміняти журналіста Гершковича на кілера ФСБ Красікова – WSJ

Джерело: Wall Street Journal

Кремль розглядає можливість обміну американського журналіста Евана Гершковича, який з березня утримується у російському СІЗО по справі за звинуваченнями у шпигунстві, на таємного агента Вадима Красікова, який відбуває довічне ув’язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

Як розповіли у виданні Wall Street Journal, чиїм репортером є Гершкович, серед інших осіб на обмін – колишній морпіх Пол Вілан, а також російський опозиційний політик Олексій Навальний.

За словами одного з високопоставлених західних посадовців, які беруть участь у дипломатичній роботі з Росією щодо заручників, президент РФ Володимир Путін “зацікавлений в обміні лише Красікова”. Однак будь-які переговори щодо агента “будуть делікатними та непередбачуваними з огляду на серйозність його злочину”, зауважив інший співрозмовник видання.

Своєю чергою, Німеччина не повідомляла про готовність розглянути можливість обміну Красікова.

Примітно, що в 2022 році Росія вже намагалася включити його до такої угоди, і офіційні особи США робили запит до Берліна, проте уряд ФРН відмовився звільняти кілера.

На думку західних посадовців, багатостороння угода про обмін одразу декількох російських ув’язнених на заарештованих у РФ іноземців, а також на засуджених опозиціонерів, у тому числі Олексія Навального, “цілком можлива”.

ДОВІДКА: Американський журналіст Еван Гершкович писав репортажі з Росії для Wall Street Journal. У березні 2023 року його затримала Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії за звинуваченнями у шпигунстві. Випадок став перший з часів холодної війни, щоб журналіста США заарештували за таким звинуваченням.

Гершкович заперечує всі звинувачення. У квітні він просив суд перевести його з-під варти під домашній арешт, а не в СІЗО, але судді відхилили клопотання про його звільнення під заставу.

У США вважають, що його затримали неправомірно і закликали до негайного звільнення Гершковича. Палата представників Конгресу США 20 червня одностайно проголосувала за резолюцію, яка закликає Росію звільнити журналіста.

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак. Відтак тваринам тепер не знадобиться хірургічне втручання для цієї процедури. Особливість вакцини у тому, що вона – зворотня.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.

5 жовтня відзначають Всесвітній день вчителя, Всесвітній день стомованих хворих, Всесвітній день боротьби з менінгітом та Всесвітній день виготовлення листівок. Християни сьогодні вшановують мученицю Харитину.

Вночі 5 жовтня ворог випустив по Україні понад десяток ударних безпілотників та кілька ракет.