17 вересня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

17 вересня відзначають Всесвітній день безпеки пацієнтів; в Україні – Всенародний день батька, День рятівника, День працівників лісу та День працівника страхового ринку. За церковним календарем вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.

День безпеки пацієнтів в Україні. Подія була створена 4 вересня 2019 року за указом президента Володимира Зеленського. Прийняте рішення відповідає принципам ВООЗ та грунтується на забезпеченні дотримання прав пацієнтів, який потрібна якісна допомога лікарів. Також цього дня в світі святкують Всесвітній день безпеки пацієнтів.

Всенародний день батька. В Україні свято припадає на третю неділю вересня. 2003 року в Україні було створено Міжнародний центр батьківства, який покликаний навчити чоловіків відповідальності та активності в вихованні дитини. Свято ж було створене за ініціативою цього центру та Всеукраїнського громадського комітету з підтримки сім’ї та відповідального батьківства 2009 року.

День рятівника (День працівників цивільного захисту України). Раніше День рятівника святкували в останню суботу жовтня. 2004 року президент Леонід Кучма підписав указ, яким скасовував День рятівника і День пожежника, а натомість впроваджував єдине свято.

День працівників лісу. Припадає на третю неділю вересня і присвячується всім тим, хто захищає природу та лісове господарство. Вперше його почали святкувати 1966 року. Тоді зрозуміли, що масова вирубка лісів через будівництво може призвести до глобальних проблем з екологією.

День працівника страхового ринку України. Перший уповноважений орган страхового нагляду нашої країни було створено після здобуття Україною незалежності, а саме 1993 року. І тоді ж почали святкувати неофіційне свято День українського страховика.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • США – День Конституції
  • Гондурас – День вчителя
  • Ангола – День героїв
  • Австралія – День громадянства

Цього дня у світі:

  • 1598 — голландські моряки відкрили Маврикій.
  • 1631 — війська Католицької ліги розбили протестантів біля Лейпцига.
  • 1678 — за Нівегенським договором Франція та Іспанія повернули одна одній раніше завойовані території.
  • 1787 — Конституційний конвент у Філадельфії ухвалив нову Конституцію США. З союзу окремих незалежних штатів США перетворилися на федеративну державу. Главою держави і головнокомандувачем збройних сил став президент, термін правління якого становив чотири роки. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з Сенату і Палати представників. Судова влада лежить у компетенції Верховного суду.
  • 1809 — укладено Фрідріхсгамський мир між Росією та Швецією, за умовами якого Фінляндія відійшла до складу Росії на правах автономії.
  • 1834 — професора Михайла Максимовича затверджено на посаді ректора Київського університету св. Володимира.
  • 1919 — оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.
  • 1920 — Дієва Армія УНР звільнила Борщів, Гусятин, Теребовлю та Чортків
  • 1924 — у Женеві відкрито першу у світі приватну міжнародну школу, в якій на той час навчалося 8 учнів.
  • 1939 — СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексовано Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля та Західну Білорусь.
  • 1944  — союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.
  • 1989 — у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні “Червона рута”.
  • 1991 — Створено Кабінет Міністрів України. До 23 жовтня посаду займав Віталій Масол, як голова Ради міністрів УРСР. Першим Прем’єр — міністром України став Вітольд Фокін (від 23 жовтня).
  • 1993 — останні підрозділи російських (кол. радянських) військ залишили територію Республіки Польща.
  • 2003 — на острові Бирючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.

Яке сьогодні церковне свято:

17 вересня в церковному календарі – день пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Жила в Римі благочестива вдова Софія за часів правління імператора Адріана (II століття). І мала вона трьох дочок: Віру, Надію та Любов. Носили вони імена трьох основних християнських чеснот. Виховувала їх Софія в повазі до Господа і вчила не прив’язуватися до земних благ.

Якось дізнався про це Адріан, який вирішив навернути дівчат в язичництво. Спочатку обдаровував їх подарунками, але коли помітив, що вони не працюють, перейшов до погроз. Наказав імператор піддати дівчат страшним мукам. Софія ж лише могла дивитися на страждання своїх дітей. Поховала мучениця останки своїх дочок і не відходила від їхніх могил 2 дні. На третій день Господь подарував їх тиху смерть.

Прикмети:

  • Дощова і холодна погода — чекайте на ранню весну
  • Журавлі летять на вирій, буде на Покрову вже мороз
  • Тепла і сонячна погода вказує на холодну зиму
  • Уже почало активно опадати листя — починайте готуватися до похолодання

Традиції:

  • Заміжні жінки обов’язково йшли до церкви і ставили три свічки. Одну з них пізніше забирали додому. Молилися про благополуччя в родині.
  • Молодь традиційно збиралася на вечорниці, на яких часто утворювалися пари.

Іменини сьогодні святкують:

Віра, Надія, Любов, Софія.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає збільшення бюджету на 2024 рік на 500 мільярдів гривень для потреб оборони. Крім того, планується зменшити видатки та кредити на 65,7 мільярда гривень.

Десятки тисяч осіб з чотирьох міст центральної Японії отримали повідомлення з закликом евакуюватись після того, як синоптики повідомили про повінь після потужних дощів.

Правоохоронці перекрили канали збуту зброї, боєприпасів і наркотиків. 49 осіб підозрюються в незаконному зберіганні та збуті зброї, а 67 — в незаконному обігу наркотичних речовин.

В Італії заарештували 65-річного греко-австралійського громадянина, підозрюваного у вбивстві двох жінок, знайдених мертвими у 1977 році в Мельбурні, Австралія. Чоловіка затримали в аеропорту Риму, і поліція планує вимагати його екстрадиції до Австралії.

Боєприпаси на складі у Тихорецькому районі Краснодарського краю РФ, який сьогодні атакували БпЛА, зберігали просто неба.