Протягом доби українські армійці відбивали низку ворожих атак у районі Кліщіївки – Генштаб

Джерело: зведення Генерального штабу ЗСУ

Триває п’ятсот сімдесят друга доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти нашої держави. Наразі оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

Вночі РФ завдала чергового удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони знищено всі 17 крилатих ракет та 18 із 24 “шахедів”.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна ситуація без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил РБ виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території РФ.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Берестового, Копанки, Шийківка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Білогорівки Луганської області та Новосадового Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили низку атак противника в районі Кліщіївки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Завдав авіаційного удару в районі Бахмута Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили майже 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів неподалік Вугледара та Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Роботиного.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Веселе, Одрадокам’янка та Миколаївка Херсонської області.

Своєю чергою, Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, штурмові дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ уражено 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 зенітно-ракетний комплекс, 6 артилерійських засобів, 1 пункт управління противника, — зазначили у зведенні Генштабу.

  • Упродовж останніх двох тижнів Росія, ймовірно, посилила 58-му загальновійськову армію, що зазнала “відчутних втрат”, додатковими Повітряно-десантними підрозділами (ПДВ) на Оріхівському напрямку.
  • Фахівці Інституту вивчення війни вважають, що наступ ЗСУ у напрямку адмінкордону Запорізької та Донецької областей дасть змогу скувати російські десантні війська, після чого їх не зможуть передислокувати на Запорізький напрямок.
  • У ніч на 18 вересня російські військові залучили для атаки на Україну безпрецедентну кількість авіації. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат підкреслив, що нетипово, що саме у нічний час вивели кілька десятків бортів.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.