Росія намагалася обґрунтувати вторгнення в Україну брехнею про «геноцид» — українська сторона у суді у Гаазі

Джерело: Reuters

Представник України Антон Кориневич у Міжнародному суді у Гаазі заявив, що РФ намагалася обґрунтувати вторгнення в Україну неправдивим твердженням, що вона нібито намагалася припинити “геноцид російськомовного населення”.

“Міжнародне співтовариство прийняло Конвенцію про геноцид для захисту; Росія посилається на Конвенцію про геноцид, щоб знищувати”, – заявив представник України Антон Кориневич.

Він закликав Міжнародний суд визнати, що має юрисдикцію для повного розгляду справи. Зокрема зрештою ухвалити, що Росія зобов’язана виплатити репарації за вторгнення під хибним приводом.

“Чи припустимо для держави використати хибні звинувачення в геноциді як привід для руйнування міст, бомбардувань цивільного населення та депортації дітей з їхніх будинків? Чи безсилий цей суд зупинити настільки цинічну зневагу Конвенції про геноцид? Відповідь на ці питання має бути “ні”, – заявив Кориневич.

Представники України виступатимуть у суді 19 та 26 вересня, а росіяни – 18 та 25 вересня.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.