Данський суд зобов’язав художника повернути $70 тисяч, взятих з музею Кюнстен: деталі

Джерело: ВВС

Данський суд зобов’язав художника Йенса Ханінга повернути 70 тисяч доларів США, взятих у музею сучасного мистецтва Кюнстен на реалізацію творчої ідеї.

Повідомляється, що, за ідеєю, Ханінг мав показати різницю в оплаті праці в Австрії і Данії, прикріпивши до полотна реальні грошові купюри. Проте, коли співробітники музею відкрили ящики, в яких знаходилися замовлені роботи, побачили два порожніх полотна в дерев’яних рамах.

Фото: ВВС

Домовленість художника і Кюнстен полягала в тому, що після виставки, де повинні були презентуватися роботи Ханінга, музей забере гроші назад. Однак сам художник зрозумів ідею інакше. Він назвав свої порожні полотна так: “Візьми гроші й втікай”. Саме так він і вчинив. Однак керівництво музею наполягає на поверненні грошей.

Як пояснили працівники музею, сама думка Ханінга їм зрозуміла.

“Нова робота Ханінга “Візьми гроші і втікай” – це визнання того, що твори мистецтва також є частиною капіталістичної системи”, – йдеться в заяві музею. Саме тому порожні полотна було показано у виставкових залах.

За рішенням суду, який взяв до уваги “працю” художника, із загальної суми віднімуть 40 тис. данських крон ($5,7 тис.) – як гонорар, оскільки полотна все таки увійшли до експозиції.

Суд зобов’язав художника повернути гроші музею протягом двох тижнів.

Своєю чергою, Ханінг прокоментував ситуацію, зазначивши, що ідея з порожніми полотнами “перегукується з нашими повсякденними фінансами, із зароблянням грошей”.

“А в моїй роботі, при тому, що ми живемо в суспільстві, де все вимірюється грошима, банкнот немає”, – наголосив він.

При цьому на питання, чи не вважає він себе злодієм, Ханінг відповів, що “можна і так вважати”, але його твір виявився кращим, ніж було спочатку задумано.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.