Українські правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили злочинну організацію, яка ошукала громадян ЄС на десятки мільйонів гривень

Джерело: Офіс генпрокурора

У межах міжнародного співробітництва українські правоохоронці разом з Національною агенцією по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки провели масштабну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури трьом організаторам та п’ятьом виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації та шахрайстві (ч. 4 ст. 190, ч. 1, ч. 2 ст. 255 КК України).

За даними слідства, злочинна організація діяла на території України з 2021 року. Її учасники використовували “фішинг” та привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі й інших країн ЄС.

Лише з лютого 2023 року організатори з використанням платіжних систем, криптогаманців та незаконних обмінних пунктів отримали майже 1 мільйон доларів прибутків.

З метою масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – “воркерів” через закритий телеграм-канал.

Своїх жертв обирали на чеських торговельних інтернет-майданчиках.

Так звані “воркери” вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг.

Отримавши від потерпілих дані їх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські картки.

27 вересня 2023 року українські правоохоронці спільно з колегами з Чеської Республіки провели 29 одночасних обшуків в офісах угруповання, за адресами проживання учасників схеми у м. Києві, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях.

Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, 6 автомобілів, 75 тисяч доларів та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність.

За результатами слідчих дій трьох організаторів та п’ятьох виконавців затримано в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають заходи щодо встановлення інших учасників угруповання для притягнення їх до відповідальності.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.