В Україні створили Альянс оборонних індустрій

Джерело: виступ Зеленського на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій

Президент України Володимир Зеленський оголоси про створення Альянсу оборонних індустрій, до якого можуть приєднатись виробники зброї та військової техніки з усього світу. Він працюватиме на захист міжнародного права будь-якої країни.

За словами президента, Україна вже розробила базову декларацію, яка є основою Альянсу. До неї можуть приєднатися виробники зброї та техніки з усього світу, які поділяють намір дати реальний захист в ризикованих умовах сучасності.

На цей час декларацію підписали 13 визначних компаній, які готові виготовляти озброєння разом з Україною.

Зеленський зауважив, що Альянс цінує міжнародне право та працюватиме заради захисту безпеки будь-якої нації у світі від будь-якої агресії.

Окрім цього глава держави повідомив про розроблення Україною спеціального економічного режиму для оборонно-промислового комплексу.

“Щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює заради оборони в Україні та з Україною або яка хоче прийти в Україну”, – сказав Зеленський.

Зеленський також анонсував створення спеціального Оборонного фонду, який забезпечить додаткові ресурси: для розвитку воєнних виробництв і підтримки відповідної співпраці, для створення нових воєнних об’єктів та програм, які потрібні для оборони та для турботи про українських захисників.

Фонд буде наповнюватися з дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.