В Україні створили англомовне медіа, яке майже не читають: уряд вже витратив 60 млн грн

Джерело: NGL.media

За чотири місяці з державного бюджету на нове англомовне ЗМІ The Gaze витратили 60 млн грн, утім його мало читають та дивляться. ЗМІ створено ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України”, що фінансується з бюджету Міністерства культури та інформаційної політики.

Уряд запустив англомовний сайт The Gaze у червні 2023 року, аби надавати іноземцям інформацію про події в Україні, економіку, культуру та історію. Гендиректорка ДП “МПІУ” Юлія Островська заявляла, що їхній контент “має відповідати актуальним запитам західної аудиторії й при цьому органічно охоплювати українські наративи, за потреби в ньому мають бути коментарі спікерів, експертів, аналітиків, необхідна статистична інформація”.

Зазначено, що сайт орієнтовано на аудиторію з Великої Британії та США. Як заявив представник ДП “МПІУ”, вони здебільшого на YouTube-каналі отримують перегляди від британців. Водночас дані сервісу SimilarWeb свідчать, що сайт найбільш популярний у Чехії (43,8 % усіх хостів).

Фото: NGL.media

З 60 млн грн лише 11,6 млн грн скерували на розробку і технічний супровід платформи, а решту витратили на контент. Ресурс розробляли приватні підрядники.

У дослідження видання заявляє, що гумористичне шоу European Edge для YouTube створює ТОВ “Маркер Медіа”. З цим підрядником уклали 12 угод на виробництво контенту на суму понад 26 млн грн. Зі свого боку, власники кажуть, що програми успішні на закордонному телебаченні. Утім, як стверджувало ДП “МПІУ”, увесь контент доступний лише онлайн.

До створення контенту залучені ІП “1+1 Продакшн”, ТОВ “Імажинаріум”, Аналітичний центр “Обʼєднана Україна” та ТОВ “Комп’ютерні інформаційні технології”.

Наприклад, лише один випуск кулінарного шоу Chefs Next Door коштує 261 тисячу грн. Натомість кожна серія програми збирає близько 900 переглядів.

Також вартість кожної новини оцінили в 4 тисячі гривень, а статті – 8 500. Утім, значна частина контенту – не ексклюзиви, а передруки з міжнародних новинних ресурсів.

NGL.media стверджує, що сайт мало читають, попри високі бюджети. У дослідженні зазначили, що за 4 місяці було близько 65  тисяч візитів. Також кількість підписників на YouTube-каналі сягає 6,55 тисячі, а перегляди становлять менше ніж 2,8 мільйона.

Водночас в Україні є інші медіа, розраховані на іноземців, наприклад, The Kyiv Independent або англомовна версія видання “Укрінформ”. Також Мінцифри запустило YouTube-канал фандрейзингової платформи United24, де вже є близько 660 тисяч підписників, а кількість переглядів нараховує понад 340 мільйонів. Тому видання зазначило, що, попри заяви гендиректорки ДП “МПІУ” Юлії Островської, що The Gaze є “унікальною пропозицією” – ситуація інакша.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.