США та Філіппіни з партнерами розпочинають військові навчання

Джерело: CNN

Збройні сили Сполучених Штатів розпочали двотижневі багатосторонні навчання з філіппінськими союзниками та численними міжнародними партнерами на тлі зростання напруженості між Філіппінами та Китаєм через територіальні суперечки в Південнокитайському морі.

Згідно з пресрелізом ВМС США, морська підготовка Sama Sama 2023 є сьомою і найбільшою ітерацією навчань, оскільки учасники з Австралії, Канади, Франції, Японії, Великої Британії та Малайзії приєдналися до США та Філіппін.

Навчання біля узбережжя Філіппін включатимуть навчання протичовнової, надводної та повітряної війни, а також наземні етапи, йдеться у релізі.

“Тагальською мовою “Sama Sama” означає “разом”, і не може бути кращої фрази, щоб передати дух цих навчань. Разом ми можемо протистояти широкому спектру загроз безпеці та підвищити сумісність, а за участю більшої кількості країн, ніж будь-коли раніше, ми зможемо розвинути інновації та створити готову об’єднану силу, яка забезпечить стабільність у регіоні”, — сказав американський капітан Шон Льюїс.

Вважається, що стабільність у регіоні стає все більш загрозливою через протистояння між китайською береговою охороною та підрозділами морської міліції й філіппінськими кораблями навколо спірних частин у Південнокитайському морі.

Навчання Sama Sama складатимуться з понад 1800 військовослужбовців з країн-учасниць, багато з яких на борту військових кораблів з Філіппін, США, Великої Британії, Японії та Канади. 

Навчання відбудуться в районі ВМС Філіппін на півдні Лусона зі штабом на тихоокеанському узбережжі країни.

Sama Sama триватиме до 13 жовтня.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.