Книжкове видавництво «Орієнтир», засноване ветеранами Азову, стало частиною RAINSHOUSE

Сьогодні, 14 жовтня 2023 року, чинна керівниця видавництва “Орієнтир” Ольга Кравченко та засновник RAINSHOUSE Олексій Рейнс підписали документ “Імплементація меморандуму ОРІЄНТИР-RAINSHOUSE”, який завершив обʼєднання двох проєктів.

За словами підписантів, “Орієнтир”, як перше видавництво, засноване ветеранами новітньої російсько-української війни, продовжить існувати як окремий бренд в межах структури RAINSHOUSE.

Останнє спільне фото “Консула” з “Круком”, зроблене 23 лютого 2022 на базі Азову в Києві. Як розповів Буквам Олексій Рейнс, наступного дня вони вже разом були в одному підрозділі, але не фотографувались разом, бо було не до того; через три тижні Микола Кравченко загинув

Заяви про об’єднання як від RAINSHOUSE, так і “Орієнтир” вже опубліковані на їхніх офіційних ресурсах.

Команда RAINSHOUSE гідно продовжить справу Миколи Кравченка та поведе “Орієнтир” у майбутнє“, – йдеться у заяві.

Видавництво “Орієнтир” було засновано ветеранами батальйону Азов – Миколою Кравченком та Марком Мельником у 2015 році. Першочергово воно спеціалізувалось на створенні прикладної навчальної літератури для бійців, згодом розширило свою діяльність. 

Під керівництвом Миколи Кравченка “Орієнтир” надрукував багато суспільно-важливих праць, таких як фотокниги спогадів “Визволення Маріуполя”, “Широкинська операція” та “День Провокатора”, а також культові роботи з теорії та практики українського націоналізму.

“Крук” і книги, джерело: особистий архів

Життя Миколи Кравченка перервалось 14 Березня 2022 року під час оборони Києва. Головного редактора “Орієнтиру” було вбито росіянами біля села Горенка, де доброволець Азова виконував одне з бойових завдань разом зі своїм адʼютантом.

Крук за кілька днів до загибелі, джерело: приватний архів

Видавництво “Орієнтир” успадкувала Ольга Кравченко – дружина загиблого військового, яка тривалий час обіймала в компанії посаду редактора.

Задля збереження творчої та видавничої спадщини Миколи вона прийняла рішення повністю передати “Орієнтир” – бренд та структуру – засновнику RAINSHOUSE Олексію Рейнсу (позивний “Консул) як акт ідеологічної спадкоємності проєкту.

Книжкове видавництво для Миколи завжди було інструментом ідеологічного виховання нових поколінь українців. Друг Консул поділяє ті ж цінності та має знання, аби втілити плани Миколи в життя – так, як вони їх обговорювали. Орієнтир отримає нове життя та ще раз послужить справі національного відродження

– коментар Ольги Кравченко, станом на зараз – військовослужбовиці Патронатної служби Азову. 

Ольга Кравченко

RAINSHOUSE – організація, створена у 2020 році за ініціативою письменника Олексія Рейнса. Вона веде різні напрями діяльності та обʼєднує в собі видавництво книг, дискусійний клуб та центр ідеологічного забезпечення при військових підрозділах.

До розвитку видавництва “Орієнтир” я долучився ще в 2016 році. Працював і з Вирієм (Марко Мельник – прим. ред.), і з Круком (Микола Кравченко – прим. ред.), який був головним драйвером та душею цього проекту. Продовжити справу життя мого друга – це справа честі.

– коментар Олексія Рейнса (позивний “Консул”), зараз – військовий Третьої штурмової бригади. 

Олексій Рейнс, джерело: особистий архів

14 Жовтня 2021 року “Орієнтир” та RAINSHOUSE підписали Меморандум про стратегічне партнерство, а два роки потому  – 14 Жовтня 2023 року – в цей же день розширили його дію та обʼєднали проєкти.

Джерело: особистий архів

У RAINSHOUSE наголошують, що поки Олексій знаходиться на військовій службі, його участь зведеться з координації. Видавничою роботою займеться команда самої компанії під керівництвом головної редакторки Вікторії Рейнс, яка після демобілізації з лав полку ССО АЗОВ-Київ взяла на себе операційне управління над RAINSHOUSE.

Маємо два пріорітетних завдання. Перше – забезпечити розповсюдження вже наявних книг “Орієнтиру”, друге – створити нові книги, гідні цього бренду. В планах видати фотозбірку спогадів “Оборона Азовсталі” та комікс “Чорний Клин”, сценарій до якого написав сам Микола Кравченко незадовго до своєї загибелі

– коментар Вікторії Рейнс, зараз – головної редакторки RAINSHOUSE. 

Головна редакторка Вікторія Рейнс, джерело: особистий архів

Головним сайтом оновленої структури стане вебресурс www.rainshouse.com 

Нові анонси та продаж вже наявних книг будуть проходити там.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.