За два роки кількість жінок, які долучилися до ЗСУ, зросла на 40% — Міноборони

Джерело: Міністерство оборони України

З 2021 до 2023 року кількість жінок, що долучилися до Збройних сил України, зросло на 40%. На сьогодні службу проходять майже 43 тисячі військовослужбовиць.

За два роки до ЗСУ долучилося 12 тисяч жінок. Міноборони нині скасувало всі обмеження для доступу військовослужбовиць до будь-яких посад, хоча раніше переважно вони могли проходити службу на посадах медичних спеціальностей, зв’язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів.

Тепер жінка в Силах оборони може бути водійкою, гранатометницею, заступницею командира розвідувальної групи, командиркою бойової машини піхоти, ремонтницею, кулеметницею, снайперкою тощо.

Якщо раніше контракт на проходження служби укладали з жінками віком від 18 до 40 років, то тепер представники обох статей можуть стати контрактниками у віці від 18 до 60 років.

У медичний висновок як термін вислуги у військовому званні зараховується тривалість декретної відпустки. Також жінки отримали можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів.

“Україна продовжує інтегрувати стандарти НАТО у ЗСУ, зокрема, у сфері гендерної рівності. Ми чітко слідуємо принципам Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та стратегічним планувальним документам, які гарантують рівні права жінок і чоловіків у ЗСУ”, – наголосили ц Міноборони.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.