У музеї Глазго загубилась скульптура Родена вартістю €3,5 мільйона

Джерело: The Guardian

Представники музею Глазго повідомили, що статуя французького скульптора Огюста Родена, що належить до його знаменитої групи “Буржуа де Кале”, зараз “не знаходиться” в колекції мистецтва Глазго.

Гіпсова скульптура, куплена музеями Глазго у художника в 1901 році, була виставлена ​​в парку Келвінгроув з 25 червня по 30 вересня 1949 року, згідно з даними Glasgow Life, організації, яка відповідає за багато культурних місць шотландського міста. Але відтоді скульптура, здається, була втрачена.

За даними Comité Rodin, який веде каталог робіт художника по всьому світу, 2-метрова скульптура представляє Жана д’Ейра, одну з фігур групи Кале.

Директор Comité Rodin Жером ле Блей сказав, що зникнення – це “прикро, але його слід поставити в контекст часу”, оскільки гіпсові роботи не викликали особливого інтересу в 1940-х роках. За його оцінками, вартість роботи сьогодні становитиме приблизно 3,5 мільйона євро.

Бронзові статуї шести буржуа де Кале, які символізують жертвоприношення місцевих сановників під час облоги північно-французького міста англійськими військами під час Столітньої війни, були замовлені муніципалітетом і представлені в 1895 році. Численні бронзові та гіпсові версії статуї існують у всьому світі.

За даними Glasgow Life, зникла статуя “зазнала пошкоджень” під час виставки просто неба 1949 року.

Comité Rodin вважає, що її могла спіткати та ж доля, що й іншу статую художника, що представляє Івана Хрестителя, яка була виставлена ​в той самий час у Келвінгроуві. Він зламався, і його останки зберігаються в Ресурсному центрі музею Глазго.

Ле Бле сподівається, що залишки “незнайденого” фрагмента так само можна буде знайти в архівах пізніше.
За даними ЗМІ, близько 1750 інших предметів зникли з шотландських музеїв, включаючи золоті монети, пов’язані з королевою Шотландії Марією I, яка правила в 16 столітті.

Британський музей також нещодавно визнав крадіжку тисяч експонатів зі своїх запасників , що спричинило відставку його директора.

Museum Wales, установа, яка керує сімома національними музеями Уельсу, виявила відсутність 2000 предметів. Організація стверджує, що багато предметів могли бути просто загублені або неправильно класифіковані, і що їх можна було знайти під час перевірки інвентаризації.

  • Данський суд зобов’язав художника Йенса Ханінга повернути 70 тисяч доларів США, взятих у музею сучасного мистецтва Кюнстен на реалізацію творчої ідеї.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.