Парламентський комітет підтримав програму популяризації української мови

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав програму популяризації української мови.

Вчора, 17 жовтня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, під час якого обговорили проєкт Державної цільової програми розвитку і поширення української мови та напрямки і перспективи діяльності Українського культурного фонду (УКФ) у 2024 році.

За результатами обговорення парламентський комітет підтримав Державну цільову програму розвитку та поширення української мови, розроблену Мінкультом.

Мета цієї програми – створення умов для подолання наслідків русифікації, всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України та популяризація української мови у світі.

Учасники комітету також обговорили пріоритетні напрямки діяльності УКФ на 2024 рік. Серед яких реалізація проєктів, спрямованих на:

  • підвищення морально-психологічного духу захисників і захисниць;
  • культурну реінтеграцію на деокупованих територіях та в зоні бойових дій;
  • диджиталізацію для розширення доступності культурних продуктів і послуг;
  • міжнародну промоцію України;
  • створення культури без бар’єрів та розвиток і поширення української мови.

 

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.