Росія вербує сербів для поповнення своїх військових сил – The Guardian

Джерело: The Guardian

Ґрунтуючись на свідченнях двох сербських бійців, які прибули до Росії, а також на оприлюдненому списку завербованих сербів, The Guardian виявила, що російські чиновники, схоже, планували залучити сотні сербських громадян для посилення армії.

З початку війни в Україні Росія запровадила низку законів, щоб заманити іноземних громадян до своїх лав. Володимир Путін на нараді з питань безпеки невдовзі після того, як його війська вторглися в Україну, сказав, що Кремль має допомогти людям з-за кордону, які планують воювати на боці Росії.

Відтоді Путін підписав указ про зниження мінімальної тривалості військової служби за контрактом для іноземців з п’яти років до одного, а також запропонував прискорений набір неросійських бойовиків.

Проросійські настрої особливо високі серед ультранаціоналістичних груп Сербії, які організували низку промосковських мітингів з початку війни Росії в Україні.

Очолював сербську схему вербування Давор Савічич – серб, який багато років воював під час першого вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Савічича також пов’язують із ПВК “Вагнер”. Відомо, що раніше він також воював у Сирії разом з ПВК “Вагнер”. 

“Ми зараз офіційно підписуємо контракт з міністерством оборони Росії. Солдати проходять через Красногорський військкомат. Після додаткової підготовки хлопців відправляють на Луганський напрямок”, – розповів Савічич.

У січні минулого року президент Сербії Александар Вучич роздратовано відреагував на національному телебаченні після відео в російських новинах, де стверджувалося, що сербські добровольці навчаються воювати разом із військами ПВК “Вагнер” в Україні.

“Чому ви, з “Вагнера”, дзвоните комусь із Сербії, коли знаєте, що це проти наших правил?” – сказав президент, посилаючись на закон, який забороняє сербам брати участь у війнах за кордоном.

Сербський міністр оборони Мілош Вучевич також застеріг сербів від переходу до російської армії. Відтоді притягнуто до кримінальної відповідальності понад два десятки сербів.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.