«Викрадена спадщина»: НАЗК створило базу культурних цінностей, викрадених РФ під час війни

Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції запускає новий розділ “Викрадена спадщина” в межах проєкту “Війна і мистецтво”, який має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені російськими окупантами в Україні під час війни.

Відтак, база вже налічує 245 культурних об’єктів.

Скріншот: НАЗК

У НАЗК зазначили, що Російська Федерація систематично грабує та знищує культурну спадщину України, зокрема памʼятки археології та музейні цінності. Ця діяльність є інструментом  її загарбницької політики ще з 2014 року.  Викрадені культурні  цінності переміщуються територією РФ, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян, предметами досліджень різних інституцій.

Як факт здійснення протиправних дій (розкопки, інженерні роботи), так і самі цінності, які крадуть росіяни,  використовуються у пропагандистських цілях РФ, зокрема для підживлення “русского мира”, демонструючи так звану “багату російську культуру”.

На думку НАЗК, документування, публікація і поширення фактів про такі предмети та їх незаконне походження має суттєво обмежити можливості для їх незаконного обігу. А найважливіше —  допомогти повернути їх під контроль України.

Скріншот: НАЗК

У розділі “Викрадена спадщина”, окрім зображення кожного об’єкта та інформації про нього, можна також дізнатися і про обставини його крадіжки.

Скріншот: НАЗК

Скріншот: НАЗК

“Разом з культурними цінностями Росія намагається вкрасти частину нашої історії.  НАЗК, бувши впевненими, що тисячі людей у світі не готові прийняти нав’язаний РФ терор, у співпраці з Регіональним центром прав людини створили інструмент, що допоможе відновити справедливість. Єдина база культурних цінностей, викрадених під час війни з українських приватних і державних колекцій  дозволить кожному  долучитися до цієї перемоги. Наше з вами спільне завдання – знайти кожен, вкрадений РФ маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його”, – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Американська компанія-розробник софту для розпізнавання тексту ABBYY масово звільнила співробітників з російським громадянством, як мінімум із трьох своїх міжнародних офісів — на Кіпрі, в Угорщині та Сербії.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.