Росія провела навчання з імітацією ядерного удару

Джерело: The Guardian

Російські військові здійснили симуляцію ядерного удару під час навчань під керівництвом президента Володимира Путіна через кілька годин після того, як верхня палата парламенту РФ проголосувала за скасування ратифікації країною глобальної заборони ядерних випробувань.

Законопроєкт про припинення ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, ухвалений нижньою палатою минулого тижня, тепер буде направлено Путіну для остаточного затвердження. Путін заявив, що скасування ратифікації Росією 2000 року “відображатиме” позицію США, які підписали, але не ратифікували заборону ядерних випробувань.

Російське державне телебачення показало, як Путін керує навчаннями за допомогою відеозв’язку з вищими військовими.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що метою навчань є відпрацювання “завдання силами стратегічного наступу масованого ядерного удару у відповідь на ядерний удар противника”.

Хоча подібні навчання проводяться щоосені, гострі коментарі Шойгу прозвучали на тлі різкого зростання напруженості між Росією та Заходом через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Договір про заборону випробувань, прийнятий у 1996 році, забороняє всі ядерні вибухи в будь-якій точці світу, але договір так і не був виконаний повністю. Договір ще мають ратифікувати Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея, Ізраїль, Іран та Єгипет.

Існує поширене занепокоєння, що Росія може відновити ядерні випробування, щоб спробувати перешкодити Заходу продовжувати пропонувати військову підтримку Україні. Багато російських “яструбів” висловилися за відновлення випробувань.

Путін зазначив, що хоча деякі експерти стверджують, що необхідно провести ядерні випробування, він ще не сформував думки з цього питання.

Раніше цього місяця заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що Москва продовжуватиме поважати заборону та відновить ядерні випробування, лише якщо Вашингтон зробить це раніше.

Рябков заявив у середу, що МЗС Росії отримало пропозиції США щодо відновлення діалогу з питань стратегічної стабільності та контролю над озброєннями, але зазначив, що Москва не вважає це можливим у нинішній політичній ситуації.

“Ми не готові до цього, тому що повернення до діалогу про стратегічну стабільність… як це велося в минулому, неможливе, поки США не переглянуть свій глибоко ворожий політичний курс щодо Росії”, – сказав Рябков.

  • 11 жовтня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що ядерна риторика Росії протягом усієї повномасштабної війни була “безрозсудною та небезпечною”.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.