Нацбанк заявив про рішення знизити облікову ставку з 20% до 16%

Джерело: брифінг НБУ

26 жовтня правління Нацбанку України заявило про рішення знизити облікову ставку з 20% до 16%. Її зрівняють зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт.

“У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою “нижньої межі”, – пояснив голова правління Нацбанку Андрій Пишний.

За його словами, ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлено за принципом:

  • за тримісячними депозитними сертифікатами – “облікова ставка + 4 процентні пункти” (20%);
  • за кредитами рефінансування – “облікова ставка + 6 процентних пунктів” (22%).

Фактично незмінними залишаються ставки за операціями НБУ з банками. Регулятор додав, що сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності буде посилено модернізацією операційного дизайну монетарної політики.

Цей крок надасть змогу Нацбанку утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки.

“У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки. Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті”, – додав Пишний.

Команда Reuters виявила, що в Інтернеті поширили відредагований кадр із фільму 1975 року “Щелепи” і заявили, що це нібито фото людей, які тікають від обстрілу з пляжу в Криму.

В суботу, 28 червня, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що “попри всі складнощі” з російського полону вдалось повернути ще десять людей. 

Станом на 21:00 кількість поранених внаслідок російського ракетного удару по дев’ятиповерхівці в Дніпрі збільшилася до дев’яти. Одна людина загинула.

Станом на 19:00 в п’ятницю, 28 червня, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 131. Впродовж дня ворог нарощує інтенсивність атак, намагається шукати шляхи, аби вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів.

Сьогодні, 28 червня, відбулась зустріч прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з президенткою Словенії Наташою Пірц Мусар, під час якої підписали меморандум про співпрацю у сфері всебічної підтримки українців у Словенії.