12 років тюрми отримав агент РФ, який коригував ракетні удари на Харківщині та Донеччині

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідники СБУ затримали учасника агентурної мережі ФСБ, яка діяла в Харківській та Донецькій областях. Зловмисник використовував журналістське посвідчення для збору розвідданих щодо Сил оборони України та коригування повітряних ударів агресора по різних регіонах.

СБУ затримали його та ще трьох спільників під час спецоперації в березні цього року на передовій на сході України.

Зараз суд на підставі матеріалів Служби безпеки призначив російському агенту 12 років ув’язнення.

Згідно з розслідуванням, зловмисником виявився мешканець Дружківки на Донеччині й раніше працював в редакції однієї з місцевих газет.

Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну він готував проросійські матеріали для медіагрупи “Росія сьогодні”. Відтак його залучили до співпраці з РФ. Після вербування він пройшов на території Росії підготовчий “спецкурс” з розвідувально-підривної діяльності. Після цього його було відправлено в “режим очікування”, і вже після 24 лютого 2022 року він розпочав виконувати завдання ворога.

Його основними завданнями було збирати інформацію про час і кількість переміщень військових колон ЗСУ в напрямку передової. Крім того, він фіксував наслідки ворожих обстрілів у містах Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка, і надсилав відповідні “звіти” агресору для коригування наступних ворожих ударів.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним згідно зі статтею 3 пункту 28 та статтею 7 пункту 111-1 Кримінального кодексу України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.