На реставрацію Софійського собору планують витратити майже 80 млн грн

Скріншот: Prozorro

Джерело: Prozorro

Національний заповідник “Софія Київська” оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів собору за майже 80 мільйонів гривень.

“Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору”, – йдеться в описі тендера.

Тендер на реставрацію Софійського собору оголосили 16 жовтня, станом на зараз його завершено. Переможцем тендера стало Товариство з обмеженою відповідальністю  “МЕТАЛЕВА ПОКРІВЛЯ ГРУП” з кінцевою вартістю робіт 79 427 020,00 грн.

Джерело фінансування реставраційних робіт – державні й благодійні кошти та соціальний фонд.

Термін постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг – 31 грудня 2028 року.

Варто зазначити, що суспільство така ініціатива обурила. Відтак, вже зареєстровано низку звернень, зокрема, від Спілки ветеранів війни.

“Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля – недоречне, неефективне, несвоєчасне, необґрунтоване використання бюджетних коштів”, – йдеться у зверненні Спілки ветеранів війни.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.