Ісландія оголосила надзвичайний стан через загрозу виверження вулкана

Джерело: The Guardian

Влада Ісландії оголосила надзвичайний стан після серії потужних землетрусів, які сколихнули півострів Рейк’янес на південному заході країни, що свідчить про підвищення ймовірності виверження вулкана в регіоні.

“Начальник національної поліції оголошує надзвичайний стан для цивільної оборони через інтенсивний землетрус у Сундхнюкагігарі, на північ від Гріндавіка. Землетруси можуть бути більшими, ніж ті, що мали місце, і ця серія подій може призвести до виверження”, — йдеться в заяві Департаменту цивільного захисту та управління в надзвичайних ситуаціях.

Метеорологічна служба Ісландії (IMO) заявила, що виверження може відбутися через кілька днів.

Село Гріндавік, де проживає близько 4000 осіб, розташоване за 3 км на південний захід від району, де був зареєстрований землетрус 10 листопада. У нього є плани евакуації на випадок виверження.

Приблизно о 17:30 за Гринвічем два сильні землетруси відчулися аж до столиці Рейк’явік, що за 40 км, а також уздовж більшої частини південного узбережжя країни, внаслідок чого тремтіли вікна та предмети домашнього вжитку.

Згідно з попередніми даними IMO, найбільший підземний поштовх стався на північ від Гріндавіка, магнітудою 5,2.

Напередодні поліція закрила дорогу, що веде з півночі на південь до Гріндавіка, після того, як вона була пошкоджена землетрусом.

З кінця жовтня на півострові було зареєстровано 24 000 підземних поштовхів , за даними IMO, з “щільною групою” з майже 800 підземних поштовхів, зареєстрованих між північчю та 14:00 GMT у п’ятницю.

IMO відзначила скупчення магми під землею на глибині приблизно 5 км. Якщо він почне рухатися до поверхні, це може призвести до виверження вулкана.

“Найбільш імовірний сценарій полягає в тому, що магмі знадобиться кілька днів, а не годин, щоб досягти поверхні. Якби тріщина з’явилася там, де зараз найвища сейсмічна активність, лава потекла б на південний схід і захід, але не в бік Гріндавіка”, — йдеться в повідомленні.

З 2021 року на півострові Рейк’янес відбулося три виверження: у березні 2021, серпні 2022 та липні 2023. Вони були далеко від будь-якої інфраструктури чи населених пунктів.

9 листопада блакитна лагуна, розташована поблизу Гріндавіка і відома своїми геотермальними курортами та розкішними готелями, була закрита після чергового землетрусу.

Також неподалік розташована геотермальна станція Svartsengi, головний постачальник електроенергії та води для 30 000 жителів півострова Рейк’янес. У неї є плани на випадок надзвичайних ситуацій, щоб захистити станцію та її працівників у разі виверження.

В Ісландії 33 активні вулканічні системи, найбільше у Європі.

  • Щонайменше 157 людей загинули внаслідок землетрусу, який стався в західному районі Джаджаркот в Непалі в ніч на п’ятницю, 3 листопада.

Уночі 18 жовтня російські окупаційні війська масовано атакували Україну безпілотниками, загалом випустивши 135 БпЛА.

Гаррі Стайлс, Найл Хоран, Зейн Малік та Луї Томлінсон опублікували спільну заяву у зв’язку зі смертю свого колишнього колеги по гурту One Direction Ліама Пейна.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.