ХАМАС готувався до відповіді Ізраїлю та планував масштабну війну – WP

Джерело: The Washington Post

Бойовики ХАМАС готувалися до “другої хвилі” нападів на Ізраїль, зокрема на Західному березі річки Йордан та за його межами, очікуючи на масштабну війну в усьому регіоні.

За даними ізраїльської розвідки, перші докази цього були знайдені на тілах убитих бойовиків: карти, малюнки, записки, зброя і спорядження, які вони носили із собою.

Аналітики вважають, що ХАМАС планував спричинити масштабний конфлікт.

Як розповіли у виданні, деякі терористи мали при собі достатньо продовольства, боєприпасів і спорядження, щоб протриматися кілька днів, і мали інструкції: у разі успіху першої хвилі атак просуватися далі вглиб Ізраїлю, завдаючи ударів по великих ізраїльських містах.

Також вказано, що штурмові групи проникли аж до Офакіма – ізраїльського міста, розташованого за 25 км від сектора Гази, на півдорозі до Західного берега річки Йордан. Один із загонів мав при собі розвідувальні дані й карти, що свідчать про намір продовжити наступ аж до Західного берега.

Своєю чергою, представники ХАМАС неодноразово заявляли, що очікували й вітали широкомасштабну відповідь Ізраїлю, думаючи, що зможуть відбити наземну атаку ЦАХАЛ з оборонних позицій, з’єднаних мережею тунелів.

На думку аналітиків, для ХАМАС страждання палестинців – найважливіший чинник, що сприяє нестабільності та глобальному обуренню, які він прагне використовувати у своїх цілях.

З огляду на це, навіть якщо нинішнє керівництво ХАМАС буде фактично знищено, його послідовники вважатимуть 7 жовтня своєю перемогою, оскільки угрупованню вдалося привернути увагу світової громадськості до палестинського конфлікту.

При цьому аналітики переконані, що ХАМАС ретельно планував і готувався до масового вбивства ізраїльських громадян у таких масштабах, які спровокували б уряд Ізраїлю на введення військ в Газу.

Зокрема терористи були готові на такі жертви задля початку нової хвилі палестинського опору в регіоні й зриву зусиль із нормалізації відносин між Ізраїлем та арабськими країнами.

Примітно, що згідно з розвідувальними даними, напад на Ізраїль 7 жовтня готувався більше року. По всій Газі ХАМАС проводив наземні та підземні військові навчання.

Відтак, для отримання інформації та створення карт військових об’єктів угрупування запускало дешеві дрони, а також використовувало поденників із Гази, яким дозволялося в’їжджати в Ізраїль на роботу. Вони навіть стежили за ізраїльськими сайтами, вивчаючи фотографії будівель та публікації у соцмережах, що змальовують життя в кібуцах.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.