В Україні створили новий механізм страхування суден від воєнних ризиків

Джерело: Міністерство економіки України 

Кабінет міністрів України створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, які експортують та імпортують в Україну морем.

Цей механізм дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників.

Страхування кораблів стало можливим завдяки співпраці з провідними британськими компаніями у сфері перестрахування – Marsh McLennan та андеррайтерами Lloyd’s of London через запуск механізму Unity Facility.

Загальний обсяг покриття за цією програмою становить 50 млн доларів.

За словами міністерки економіки України Юлії Свириденко, новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткові пункти від вартості страхового тарифу, що, своєю чергою, дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на кожній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн.

Ці кошти будуть спрямовані аграріям, як у вигляді збільшення ціни придбання, так і на додаткову закупівлю. Збільшення обсягів українського експорту морським шляхом має сприяти додатковому зростанню української економіки.

“Після виходу Росії із “зернової угоди” чимало вантажних суден опинилися в пастці. Ухвалене урядом рішення дозволить гарантувати безпеку судноплавства, сприятиме стабільності морських перевезень, а також забезпечить сталий експорт української продукції через порти України”, – резюмувала очільниця Мінекономіки.

Довідково. У 2023-2024 маркетинговому році, за прогнозними розрахунками, планується експортувати близько 50,7 млн тонн зерна. Станом на 18.10.2023 вивезено 7,9 млн тонн зерна, з них – 70 % морським шляхом.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.