У Нідерландах штучний інтелект відповідає на запитання пацієнтів

Джерело: NOS

У лікарні Гронінгена (Нідерланди) залучили штучний інтелект, який відповідає на запитання пацієнтів.

“Пацієнти, які ставлять письмові питання медичним працівникам UMCG у Гронінгені, отримують відповідь, складену чат-роботом. Лікарям залишається лише перевірити відповідь і за необхідності скоригувати її”, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли співробітники, їхня лікарня стала першою в Європі, яка застосувала штучний інтелект таким чином. Окрім того, там стверджують, що з допомогою ШІ значно пришвидшується процес надання консультацій та більше часу з’являється для пацієнта в офлайн.

“Якщо медичним працівникам тепер доводиться витрачати менше часу на такого роду адміністративні завдання, то більше часу залишається на додаткову увагу пацієнту”, – пояснив ЛОР-лікар Том ван дер Лаан.

Зазначається, що кожного тижня близько 1200 пацієнтів ставлять медикам лікарні запитання, наприклад, про використання ліків, як втамувати біль або запитують результати сканування.

Так, функція чат-робота в електронному файлі пацієнта читає ці запитання та пропонує відповідь на основі опрацьованої інформації.

При цьому зауважується, що відповіді робота регулюються правилами. Надання особистої медичної консультації не допускається, але допускається надання загальної медичної інформації. Якщо пацієнт хоче знати, чи зможе він знову літати після операції, робот може відповісти, що це дозволено через шість тижнів.

Також завжди присутні лікар чи медсестра, які перевіряють відповідь, перш ніж її буде відправлено.

За словами Лаана, відповіді робота навіть “більш дружелюбні”, ніж медичних працівників. Оскільки лікарі відповідають на запитання дещо коротко, тоді як штучний інтелект не лише дає більш інформативні та повні відповіді, а й робить це більш чуйно.

Лікар також додав, що відповіді робота на запитання – це перший невеликий крок у більш широкому застосуванні ШІ в охороні здоров’я.

За його словами, це початок нової ери у медицині, зокрема, через дефіцит кадрів.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.