«Український Майдан стояв за власну мрію»: Ющенко привітав українців з Днем Свободи

Джерело: Віктор Ющенко у Facebook

Третій президент України Віктор Ющенко привітав українців із Днем Свободи й зазначив, що наш рух до свободи лише почався.

“Щиросердечно вітаю Вас з Днем Свободи! Рівно 19 років тому український народ переміг страх, приниження і приреченість! Ваш подвиг – перш за все відродження поваги до себе. Особистий вчинок, який поставив Україну врівень з іншими народами, що дали світові приклад свободи. Я бачив у ваших очах силу, яка стала моєю силою”, – написав Ющенко.

А також зазначив, що свобода українців ніким не подарована: “Наша свобода – це наша незалежність і наша державність. Але є і дещо більше. Свобода у нашому розумінні – це свобода особистості”.

За словами третього президента, ми не самотні на цій славній дорозі до свободи. Він згадав, що 43 роки тому, переймаючи рух свободи з рук великих предтеч, повстала Польща і польська “Солідарність”. 34 роки тому цей рух розтрощив Берлінську стіну. 34 роки тому він розпочав Оксамитову революцію у Празі.

24 серпня 1991 року і Майдан осені 2004 року – це великий рух нації і людини до свободи. З мільйонів українських доль, поглядів і надій складається цей рух.

“Наша тисячолітня мрія здійснилася – ми маємо власну державу. Найголовніший мотив нашої роботи – створити націю відповідальних громадян, яких об’єднує рідна мова, рідна історія, власна культура, батьківська традиція, збережені звичаї наших предків, територіальна цілісність, національний суверенітет і спільна велика ціль майбутнього для всієї нації”, – зауважив Віктор Ющенко.

Відтак додав, що нинішня незавершеність багатьох із цих справ і процесів не означає, що неможливо їх завершити.

“Моя особиста свобода дозволяє мені сказати найважливіше: визнаю помилки і водночас вірю у силу духу, який після стількох випробувань є і відроджується у наших українських серцях. Його сила – вічна. Зараз переглядаю кадри з Майдану 2004 року. Яке це було щастя! Який це був радісний усміх! Це – ми. Можливо, найкрасивіші в нашому житті. Можливо, найкрасивіші в історії людства на початку XXI століття” – написав третій президент України.

А також наголосив, що Майдан стояв не лише за Ющенка, а й за власну мрію: “Емоційно він був, безумовно, дивом. Несподіваним, великим, всеперемагаючим дивом раптової віри у власні сили і віри у спільні сили загальні, які підтвердили, що ти у своїх мріях і можливостях – далеко-далеко не одинокий”.

За словами Ющенка, Майдан не був ярмарком обіцянок і гасел. Майдан був солідарним виявом нашої громадянської і національної позиції, чиїм головним носієм і двигуном виступала зростаюча середня верства. Третій президент підкреслив, що Майдан не був протистоянням людей – Майдан був прагненням свободи.

Найважливіше, на думку Віктора Ющенка, сьогодні – не обміняти свободу на мішок “добробуту”.

“За роки своєї президентської каденції я прагнув повернутися до нашого джерела, яке упродовж десятиліть і століть засипалося різним піском і камінням. Ми разом підняли великі кам’яні брили. Це – тема Великого Голодомору, вбивства голодом 1932—1933 років нашого народу. Це – тема єдиної рідної Помісної української Церкви.

Це – тема нашої мови, культури, наших освіти, звичаїв, віри, традицій. Це – тема нашої родини і наших сімейних цінностей. Це тема наших великих імен і наших великих перемог, очищених від брехні і фальшувань”, – нагадав третій президент.

Він також констатував, що наш рух до свободи лише почався і він триває.

“Свободі складаю свою сповідь і свою віру. Віру всепереможну. Слава ЗСУ і Слава Україні!”, – резюмував Віктор Ющенко.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.