Глава Сербії пропонує відновити проведення спільних навчань з НАТО

Джерело: rts

21 листопада президент Сербії Александар Вучич, під час зустрічі з генсеком Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом, підтвердив можливість проведення спільних військових навчань з НАТО.

Вучич повідомив, що як головнокомандувач надішле запит уряду Республіки Сербія розглянути питання про відновлення спільних навчань з НАТО.

Те, що ми проводитимемо спільні навчання, не означає, що це підриватиме нейтралітет Сербії, — акцентував Столтенберг.

Сербський президент наголосив на важливості співпраці з НАТО та KFOR (міжнародні сили під керівництвом НАТО, які відповідають за забезпечення стабільності в Косові) для реалізації безпеки сербського народу в Косові та Метохії.

Також Вучич наголосив, що співпраця з НАТО підтримується на “хорошому рівні”.

Збройні сили Сербії завжди професійно виконували свої завдання, не перевищували своїх повноважень, мали коректні відносини з НАТО і KFOR, – пояснив він.

  • Сполучені Штати спостерігають за тривожним розгортанням сербських військ уздовж кордону Косово, яке дестабілізує територію, заявив Білий дім і закликав вивести сили.
  • Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті опублікував рішення уряду, повідомивши, що Республіка приєдналася до декларації G7 стосовно надання довгострокової підтримки безпеки Україні.
  • 1 листопада президент Сербії Александар Вучич розпустив парламент країни та призначив дострокові вибори на 17 грудня, маючи на меті зміцнити свою владу на тлі необхідності нормалізації зв’язків з Косовом, що є основною передумовою для членства в ЄС.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.