Україна отримає кораблі, які супроводжуватимуть «зерновий коридор» – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський

Сьогодні, 25 листопада, президент України Володимир Зеленський на конференції Grain from Ukraine у Києві сказав, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів для забезпечення безпеки суден у Чорному морі.

“Ми домовилися з партнерами й будемо супроводжувати кораблі у морі, щоб гарантувати їхню безпеку. У нас вже є конкретні домовленості про отримання кораблів. Це питання близького майбутнього”, – сказав президент.

Він також додав, що створення “зернового коридору” без Росії є одним з найбільших досягнень за рік.

“Наша позиція принципова: ми вважаємо, що ніхто у світі не має права блокувати вільне мореплавство та перетворювати на зброю дефіцит продовольства. Використання голоду як зброї – елемент політики геноциду, і будь-яка держава, яка на це посягає, має за це відповідати”, – сказав Зеленський.

Зазначимо, що 10 серпня Україна оголосила про нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до або з чорноморських морських портів України.

У роботі другого саміту Grain from Ukraine особисто взяли участь президент Латвії Едгарс Рінкевичс, президент Швейцарії Ален Берсе, прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

У відеоформаті до учасників заходу звернулися: президент Польщі Анджей Дуда, президент Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеі, президент Естонії Алар Каріс. Також прозвучали відеозвернення голови Ради Міністрів Італійської Республіки Джорджі Мелоні, прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, прем’єр-міністра Королівства Бельгія Александра Де Кроо та інші.

За результатами другого міжнародного саміту Grain from Ukraine було ухвалено Спільну заяву, яку підтримали 23 країни.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.