Путін підписав закон про бюджет РФ з рекордними витратами на армію

Джерело: The Moskow Times

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про бюджет на 2024-2026 роки, у якому закладені рекордні витрати на російську армію.

Зазначається, що у 2024 році Росія, вперше з часів СРСР, направить на армію майже третину свого бюджету.

Зокрема у наступному році за статтею “національна оборона” країна-агресор потратить 10,775 трильйона рублів, що на 70% більше, аніж у 2023 році.

Таким чином, із загального бюджету розміром 36,66 трильйона рублів, 29,5% будуть витрачені на армію РФ. Для порівняння: у 2023 році витрати РФ на армію становили 19% (5 трильйонів рублів з 26,1 трильйона), а у 2022 році – 17% (4,7 трильйона рублів з 27,8 трильйона).

У виданні зазначають, що востаннє третину свого бюджету на армію, РФ віддавала ще у часи Радянського союзу. Зокрема у 1990 році на армію було витрачено 71 млрд рублів, що становило 29,4% відсотка від загального бюджету країни, який становив 241,3 мільярда рублів.

Окрім цього, згідно з підписаним законом, ще 3,338 трильйона рублів РФ витратить на “нацбезпеку”, тобто на МВС, Росгвардію, спецслужби та системи Федеральної служби виконання покарань. Така сума – на 163 млрд рублів більше, аніж у 2023 році.

Загалом на силові структури Росія планує витратити майже 40% бюджетних коштів.

Аби збільшити витрати на армію, російському уряду довелось зменшити витрати на підтримку національної економіки до 3,889 трильйона рублів.

Водночас витрати на освіту та медицину не змінились – по 1,6 трильйона рублів на кожну сферу. Однак, як мовиться у виданні, враховуючи інфляцію, витрати, попри таку ж суму, зменшаться.

Витрати на охорону здоров’я у Росії планують зменшити на 10%, до 289,9 млрд рублів. Скорочення зачепить фактично всі сфери охорони здоров’я – модернізацію первинної ланки, боротьбу з онкологією, дитячу охорону здоров’я тощо.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.